Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Beleggers die weinig risico willen nemen, komen dit jaar van een koude kermis thuis. Hun defensieve beleggingsprofiel lijdt verlies, bijna 10%. En dat is een groter verlies dan de 8,5% waarvan tijdens de crisis in 2008 sprake was. Met duurzaamheid als belangrijk pijnpunt. Dit blijkt uit de VBR-index van Q2 – 2022 die Vermogensbeheer.nl onlangs heeft gepubliceerd en waarin nog meer opvallende beleggingstrends zijn te vinden.

Niet-duurzame grondstoffen en olie renderen
Een belangrijke oorzaak van dit verlies blijkt duurzaamheid, in tegenstelling tot voorgaande, florerende jaren. De niet-duurzame grondstoffen en olie renderen momenteel goed. Ook is er een verschil in rendement bij de beleggingsstijl. Het beleggen in waardeaandelen (bijvoorbeeld voedings- en medicijnfabrikanten) rendeert nu beter dan in groeiaandelen (bijvoorbeeld Amazon, Netflix), terwijl dit in de afgelopen jaren juist andersom was.

Defensief beleggen is niet meer defensief
Per 1 juli 2022 staat het verlies voor een defensief beleggingsprofiel op -9,7%. Een daling van het rendement dat in het goede beursjaar 2021 al laag (2,8%) was ten opzichte van de offensieve profielen (23,4%). Opvallend is dat tijdens de grote crisis in 2008 de defensieve profielen met -8,5% minder verlies leden. Al deze uitkomsten en nog meer trends in het beleggen van 2007-2022 staan vermeld in de VBR-index van het tweede kwartaal 2022, die in juli 2022 is samengesteld en gepubliceerd door Vermogensbeheer.nl.

Over de VBR-index
Elk kwartaal berekent Vermogensbeheer.nl het gemiddelde rendement van ruim 70 vermogensbeheerdersmet over het algemeen een neutraal beleggingsprofiel. Van dit gemiddelde netto rendement stelt het bedrijf de Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index) samen. Omdat het rendement afhankelijk is van de samenstelling van de beleggingsportefeuille, wordt het gemiddelde rendement berekend voor vijf verschillende beleggingsprofielen: Defensief, Matig Defensief, Neutraal, Matig Offensief en Offensief. De resultaten van haar kwartaal berekening publiceert Vermogensbeheer.nl op www.vermogensbeheer.nl/rendement-vermogensbeheerders/.

Bron: Jennifer Delano, PR-Goeroes

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

31 mei 2023

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue