Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - De uitzendbranche zette in het eerste kwartaal van 2022 19,2% meer om vergeleken met het eerste kwartaal een jaar eerder, en 16,2% meer dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers die het CBS vandaag heeft gepubliceerd.

De omzet van de zakelijke dienstverlening lag in het eerste kwartaal van dit jaar 20% hoger dan in het eerste kwartaal van 2021. De uitzendbranche, die deel uitmaakt van de zakelijke dienstverlening, deed het eveneens goed. De uitzendbranche zette in het eerste kwartaal van 2022 19,2% meer om vergeleken met het eerste kwartaal een jaar eerder, en 16,2% meer dan twee jaar geleden.
Opvallend is dat het CBS stelt dat het waar in de vorige kwartalen met name de grotere uitzendbureaus profiteerden van de aantrekkende vraag, in het eerste kwartaal van 2022 de kleinere uitzendbureaus harder groeiden.

Uit de meer recentere ABU Marktmonitor blijkt overigens dat omzetgroei van de uitzendbranche inmiddels afvlakt (periode 4: +5%) en het aantal uitzenduren zelfs daalt (periode 4: -3%).

Personeelstekort
Het dalende aantal uitzenduren kan te maken hebben met het tekort aan arbeidskrachten, is niet duidelijk aantoonbaar. Wel stelt het CBS dat de zakelijke dienstverlening meer en meer kampt met een personeelstekort. Bijna de helft (49,6%) van de ondernemers geeft aan een tekort aan arbeidskrachten als belemmering te zien. Ter vergelijking, een jaar eerder was dit nog 21,2%.

Toch zijn ondernemers in de zakelijke dienstverlening volgens het CBS optimistisch over de verwachte ontwikkeling van de omzet en de personeelssterkte. In het tweede kwartaal verwacht per saldo 22,2% van de ondernemers meer om te zetten en verwacht per saldo 28% een toename van het personeelsbestand.

Bron: Flexmarkt

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

09 december 2022

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue