NL Magazine Duurzaamheid Natuur - Ons slechtvalkpaar had dit jaar een ander mannetje dat veel beter zorgde en ook goed afwisselde met broeden. Dus toen rond 1 april het legsel compleet leek, hadden we hoge verwachtingen voor dit 2e nest. Niets was minder waar: 4 april was er een sneeuwstorm die precies het nest inblies en 10 liter sneeuw de kast inblies tot tegen de camera aan het plafond.
We zijn dus haasje rep je gaan sneeuwruimen. Dat vond moeder die in een gesmolten gat zat te broeden, niet leuk en ze bleef 3 uur weg. 3 dagen erna was er 1 ei weg en na 6 dagen nog een ei. Terwijl we nog aan het puzzelen waren over ruwe ouders of gif dat zachte eischalen veroorzaakte, gooide een ramenzeem gondel roet in het eten. 3 dagen lang verstoorde deze de broedende vogels en toen het rustig was, bleek het 3e ei gebutst. 1 dag bleven de ouders er nog op zitten en toen waren ze helemaal weg. Dat ei gaan we nu maar laten onderzoeken op gif concentraties. Wat een drama.
Droog voorjaar
Maart was al droog en april lijkt bijna met zo droog te blijven. Is dat nu een voordeel of een nadeel? Het is allebei. In onze bloemenweides waar je praat over hectares is hetgeen doen om water te geven. En daar hebben de kiemplanten het zwaar. Zowel in de lemige grond (Haarlemmermeer) die nu keihard is en in de zandige stukken (Heemstede) waar het bodemwater op droogt. Voor onze groentetuinen is het een ander verhaal. Het wordt steeds meer een trend dat er in maart en april een mooie voorzomer is en als je dan denkt dat de echte zomer begint, dan regent het 8-10 weken. Vorig jaar hadden we daardoor een slakkenplaag van 80 kilo die alle groentekiemplanten opaten. Dus dit jaar maken we van het mooie maar droge april weer gebruik om in turbo tempo alles te zaaien en kunstmatig te bewateren. Zelfs pompoenen en bonen, die we normaliter pas rond 1 juni in zaaien. Hopelijk helpt het. De tuin in Mariënheuvel heeft een mooi hek gekregen en in alle tuinen hebben we met de spitmachine rul gemaakt: de tuin op Fort Hoofddorp, de Nanningatuin, Park 2020 en onze nieuwe kas van inmiddels 10.000 m2 in Rijsenhout. Gelukkig hebben we daar hulp van bedrijven en stagiaires. In 4 werkdagen hebben we daar nu 3000 m2 van ontgonnen en 2500 m2 van ingezaaid.
Beheer
Omdat we redelijk bij zijn met alles kunnen we ons permitteren om niet pas in juni maar nu al wat aan beheerwerk te doen in onze 17 ha bloemen weides. In Heemstede hebben we al 2 bloemenweides handmatig ontdaan van Herik (zwarte mosterd), kleefkruid en klein kruiskruid. En in Sassenheim hadden we 60.000 bollen geplant in het park De Horsten. Die hebben we gered van vooral kleefkruid dat nu nog niet bloeit en nog maar 50-80 cm groot is (foto). Dat worden over 4 weken plakkaten van 4 m doorsnede en vol met zaden. Dus goed om het nu al te doen.
Hulp:
Na de Coronacrisis wil iedereen graag naar buiten. We worden tot onze vreugde vaak benaderd door bedrijven en scholen die bij ons aan het werk willen. En gelukkig is er altijd genoeg te doen. Volgende week weer en bedrijf met 50 mensen. Kom maar op.
Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.
Franke van de Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer