NLMagazine Economie & Duurzaamheid – John Bonke van Bonke Financieel Advies neemt ons mee in de wereld van de stijgende energieprijzen en de relatie met hypotheken. De stijgende energieprijzen staan de laatste tijd veel in het nieuws en zijn voor vele mensen een blok aan hun been. De energierekening kan immers wel eens desastreuze vormen aannemen en voor een gemiddeld huishouden in de nabije toekomst zo een paar honderd euro per jaar hoger uitvallen. Dat is veel geld, waar je in principe niets extra’s voor terug krijgt.
Dat is natuurlijk geen leuk nieuws, maar “Wat hebben stijgende energieprijzen nu eigenlijk met een hypotheek te maken?” kun je je afvragen. Nou, in eerste instantie niet veel. Totdat je er langer over na gaat denken. Als consument kun je natuurlijk niet veel doen aan wereldwijd stijgende energieprijzen voor onder andere stroom, water en gas. Hooguit regelmatig het contract met je energiemaatschappij tegen het licht houden. Daar is misschien de eerste besparing al te behalen.
Maar, je kunt ook investeren in maatregelen die er voor zorgen dat jij en je huis minder energie verbruiken. Daar komt een hypotheek eventueel wel goed van pas. Die maatregelen kun je onderverdelen in technische, bouwkundige en organisatorische maatregelen.
Energiebesparende maatregelen financieren
Bij veel hypotheekadviseurs een vaak vergeten thema zijn de mogelijkheden die er zijn om energiebesparende voorzieningen te financieren. Dat is toch een gemiste kans?
Er zijn namelijk tal van mogelijkheden om de werkzaamheden die je aan je huis kunt (laten) doen om er voor te zorgen dat je minder energie verbruikt, te financieren.
Denk hierbij aan de volgende maatregelen:
-
Dakisolatie;
-
Vloerisolatie;
-
Spouwmuurisolatie;
-
HR++ glas;
-
Kunststof kozijnen;
-
Hoogrendementsketel;
-
Enzovoort.
De lijst met maatregelen is veel langer, maar ik ben hypotheekadviseur en geen ingenieur of installateur dus ik beperk mij tot de meest bekende maatregelen. Er komen ook steeds nieuwe technieken bij.
Hypotheekmaatregelen
Het is hierbij niet altijd nodig om de lopende hypotheek over te sluiten. In veel gevallen kan het er gewoon naast geleend worden. Uiteraard kan er direct bekeken worden of er nog meer voordeel te behalen is door je hele hypotheek over te sluiten. Maar dat is zoals gezegd geen vereiste en soms misschien ook helemaal niet verstandig.
De overheid heeft er voor gezorgd dat het voor mensen zo eenvoudig mogelijk gemaakt moet worden om energiebesparende maatregelen te financieren. Bijvoorbeeld door toe te staan dat er in een aantal situaties meer geleend mag worden dan normaal zodra er sprake is van energiebesparing.
De gedachte hierachter is, dat de extra kosten voor de hypotheek weer terug verdiend kunnen worden door de besparing op de energierekening.
Of dat in alle gevallen ook lukt is niet te garanderen. Er zijn ook gespecialiseerde energie adviseurs die dat voor je kunnen uitrekenen.
Dan blijft het natuurlijk nog steeds vervelend dat de energieprijzen stijgen, maar zo kun je wel de schade financieel beperken door te zorgen dat je er minder van verbruikt. Ook zal je wooncomfort waarschijnlijk groter worden. Je zit toch niet graag in een koud en tochtig huis?
Zelf energie opwekken
Er voor zorgen dat er minder energie nodig is in je huishouden, is al een goed begin. Maar je kunt ook zelf energie gaan opwekken. Door zonnepanelen te plaatsen op je dak. Hiermee kun je misschien een groot gedeelte van de dag je eigen stroom verbruiken en als je meer opwekt dan dat je verbruikt zelfs terug leveren aan het energiebedrijf.
Ook bestaat er al een mogelijkheid om de door je eigen zonnepanelen opgewekte stroom op te slaan in speciale accu’s, zodat je ook je eigen opgewekte stroom kunt gebruiken als de zon even niet schijnt. Die accu’s zijn nog aardig aan de prijs, maar dat zal waarschijnlijk steeds betaalbaarder worden. Zonnepanelen kun je ook financieren door middel van een het afsluiten van een (aanvullende) hypotheek.
Nog meer besparen
Naast de hierboven genoemde maatregelen kun je ook energie besparen door bewuster met energie om te gaan. Dat zijn vaak hele eenvoudige stappen die je kunt nemen.
Bijvoorbeeld:
-
Verwarming een graadje lager zetten en je in huis ook warmer te kleden;
-
Niet onnodig deuren en ramen open laten staan;
-
Tochtstrips plaatsen;
-
Oude elektrische apparaten vervangen door energiezuinige varianten;
-
Niet onnodig licht laten branden;
-
LED verlichting.
Op het internet zijn genoeg websites te vinden waar je berekeningen kunt maken welke energiebesparende maatregelen je het meeste opleveren. Mocht je ze niet kunnen vinden, dan kan ik altijd een paar actuele websites aanraden. Als je meer wilt weten over het financieren van energiebesparende- of opwekkende maatregelen en wat dit per maand gaat kosten, dan help ik je graag verder. We weten er echt alles van, dus doe er je voordeel mee.
Zoals gezegd, ik ben geen installateur, maar kan je wel vertellen en laten zien wat ik in dit kader zelf al bij mijn kantoorpand en woonhuis heb gedaan. Kom gerust langs!
John Bonke
Najaarsweg 19 | 7532 SK Enschede | 053-7631114 | AFM 12044846 | KVK 68067488 www.bonkefinancieeladvies.nl