NLMagazine Economie & Duurzaamheid – Samen met Jouce Donat van de Consumentenbond neemt Meldpunt, het consumentenprogramma van Max, de zo veelbelovende slimme meter onder de loep in haar programma bij Omroep MAX op NPO2 op vrijdag 29 april. Het programma meldt dat er in Nederland tienduizenden slimme gasmeters hangen die op hol kunnen slaan door een kapotte sensor. Bij vele huishoudens meet de meter een veel hoger gasverbruik dan daadwerkelijk het geval is. En de meter loopt zelfs door nadat gaskraan is dichtgedraaid
De slimme, slimme meter
De slimme meter is de vervanger van analoge meters en ‘niet-slimme’ digitale meters. De slimme meter is een digitale energiemeter die ter plekke als op afstand kan worden afgelezen. Heel slim door de overheid bedacht zodat de consument het energieverbruik inzichtelijk kan houden. Zowel de verbruiker als de energieleverancier heeft direct inzicht in het gebruik op basis waarvan de consument, indien gewenst, direct gerichte actie kan ondernemen als men meent dat er sprake is van te veel gasverbruik. Het voordeel is volgens de energieleveranciers eveneens, dat de facturatie voor het verbruik accurater is en dat men steeds betaalt voor wat men werkelijk verbruikt zonder dat er, zoals te doen gebruikelijk met de analoge meters, voorschotten moeten worden betaald.
Gemak dient de mens en dus is de slimme meter ‘de ideale vervanger van de analoge meters’ die in de nabije toekomst allemaal dienen te worden vervangen door, u begrijpt het… de slimme meter!
Is de slimme meter wel zo slim…
Maar, ís die meter inderdaad wel zo slim en geeft hij inderdaad heel accuraat aan wat het verbruik is? Vele tientallen huishoudens vragen zich inmiddels af of de bij hen geplaatste slimme meter inderdaad doet waar de producent en de energieleverancier zo prat op gaan… gecontroleerd verbruik! De slimme meter is wellicht toch niet zo slim en betrouwbaar als men in principe voor mogelijk hield en waar vele consumenten zo in geloofden.
Hoe vaak controleer je als consument nu eigenlijk je gasmeter? Vaak alleen als je leverancier daar om vraagt voor bijvoorbeeld de jaarafrekening. Voor de rest kijkt men er eigenlijk maar weinig naar en gaat ervan uit dat alles naar behoren is/wordt geregistreerd. Zo denkt men dus ook over de slimme meter die blijkbaar toch niet zo slim is als men had gedacht. Of is de meter alleen slim voor de energieleveranciers die door het slimme gedrag van de slimme meter meer euro’s in rekening kunnen brengen…
Praktijkgevallen
Marlies Hogervorst en haar gezin gebruiken jaarlijks ongeveer 1200 kubieke meter gas. Eind juli en de hele maand augustus gebeurt er iets vreemds. Alleen in die zomermaanden zou de familie ineens ruim 1400 kubieke meter gas hebben verbruikt. Dat is het verbruik dat bij een hele straat hoort. De familie besluit de meter te testen door zelf de gaskraan een aantal nachten achter elkaar dicht te draaien. Maar volgens de slimme gasmeter verbruikt de familie dan nog steeds tientallen kubieke meters gas. Dit voorval van de familie staat niet op zich. Van de betreffende serie van dit type meter zijn nog tienduizenden exemplaren in gebruik. Elles de Bruin spreekt met het Nederlands Meetinstituut over de gevoeligheid van slimme gasmeters en praat hierover in de studio door met Joyce Donat van de Consumentenbond.
'Meldpunt', vrijdag 29 april om 19.50 uur bij Omroep MAX op NPO 2.
Bron:TVvisie
Voor de geïnteresseerde lezer en energiebetaler: kijk eens op https://nl.wikipedia.org/wiki/Slimme_meter#Voor-_en_nadelen_van_een_slimme_meter