Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie - Nederlanders vinden dat een gelijke beloning voor mannen en vrouwen met hetzelfde werk per wet geregeld moet worden. Twee op de drie werknemers zien wet- en regelgeving zelfs als de enige oplossing.

Dat blijkt uit onderzoek van Visma Raet. Aanleiding voor het onderzoek is het recente wetsvoorstel om de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen aan te pakken. Dat voorstel dwingt bedrijven met meer dan vijftig medewerkers transparantie te tonen over gelijke beloning van mannen en vrouwen in dezelfde functies.

Onrust
Het overgrote deel van de Nederlanders is voorstander van wetgeving die loondiscriminatie tegengaat (76 procent). Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat dit goed gaat werken. Bijna een kwart verwacht dat de nieuwe wetgeving voor onrust op de werkvloer gaat zorgen. Ook is 13 procent bang dat hij of zij er in salaris op achteruitgaat als werkgevers verplicht worden om aan te tonen dat er eerlijk wordt betaald. Mannen vrezen hier meer voor dan vrouwen, met respectievelijk 17 tegenover 8 procent.

Administratie
Om aan de wetgeving te voldoen, moeten werkgevers inzichtelijk hebben wat de verhouding met betrekking tot salaris is tussen mannen en vrouwen. Veel werkenden (28 procenten) denken dat hun organisatie dat op dit moment niet op orde heeft.

Bron: De Limburger, auteur Marc van der Ven

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

02 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue