Economie & Duurzaamheid
Typography

Gasleidingen van de Gasunie komen dadelijk vrij en kunnen gebruikt worden voor transport van waterstof. Afbeelding: ANP / Jeffrey Groeneweg - NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Kunstmestfabrikant OCI en NortH2, een consortium van Groningen Seaports en energiebedrijven, gaan samenwerken in de productie van groene waterstof uit windenergie. De groene waterstof moet via het oude gasnetwerk van de Gasunie naar de fabrieken van OCI worden getransporteerd.

NortH2 is een grootschalig offshore wind-naar-waterstof project dat wordt ontwikkeld in het Eemshavengebied. De ambitie is om 4 gigawatt groene waterstof te produceren in 2030. Met de samenwerking kan de eerste geïntegreerde groene ammoniak- en methanolketen worden ontwikkeld. Methanol en ammoniak zijn belangrijke bouwstenen in transport, meubels, kleding, gezondheidszorg en cosmetica, auto-industrie, windmolenbladen en als toekomstige groene brandstof voor de scheepvaart. Ammoniak wordt ook gebruikt voor landbouwmeststoffen.

Stabiele levering
Door de krachten te bundelen met NortH2 wil OCI zorgen voor grootschalige aanvoer van groene waterstof naar de fabriek op Chemelot. „Ammoniak en methanol zijn de effectiefste groene waterstofdragers”, zegt Ahmen El-Hoshy, topman van OCI, die de samenwerking met NortH2 als ‘een belangrijke motor richting een waterstofeconomie’ omschrijft. „Daarom versnelt OCI de productie van groene ammoniak en methanol om een van de grootste producenten van schone waterstofbrandstof en grondstoftechnologie ter wereld te worden. We schalen de wereldtransitie naar waterstof en de schone economie op.”

Technologisch eenvoudig
Aangezien ongeveer de helft van de wereldwijde waterstofproductie al wordt gebruikt als grondstof voor de productie van ammoniak en methanol, is de omschakeling naar groene waterstof bij OCI technologisch eenvoudig en relatief snel. Daarnaast is de impact aanzienlijk, want het gebruik van groene waterstof van NortH2 in de productieprocessen van OCI zou overeenkomen met 900.000 ton directe CO2-reductie per jaar. Dat komt neer op 4 procent van de totale klimaatdoelstellingen voor 2030 voor de Nederlandse industrie.

„Omdat OCI zo’n grote speler is in Europa in grondstoffen, kunnen we met deze overeenkomst de CO2-uitstoot in Nederland meteen fors verlagen”, duidt Henk Jacobs van Gasunie het belang voor dit overheidsbedrijf, traditioneel verantwoordelijk voor het transport van het Nederlandse aardgas.

Groningenveld
Het Gasunie-netwerk, waarin het aloude gas uit het Groningenveld wordt afgebouwd en waarschijnlijk nog tot komend jaar wordt getransporteerd, komt straks vrij. Het is dan beschikbaar voor transport van de waterstof vanaf windmolenparken ten noorden van de Eemshaven, aldus Gasunie. Jacobs: „We kunnen dit goed aan. Ons gasnetwerk is enorm breed vertakt in Nederland. Dat is straks prima in te zetten voor zulke nieuwe energievormen als waterstof.”

Gasunie ziet deze overeenkomst dan ook als het begin van nieuwe mogelijkheden, aldus Jacobs. „En we denken, met de inzet op deze forse schaal, nu een deuk in een pak boter kunnen slaan met emissieverlaging. Dit kan echt een verschil gaan maken op weg naar de doelen die Nederland zich volgens klimaatakkoorden heeft gesteld.”

Snelle toewijzing windpercelen
Wel benadrukken OCI en NortH2 dat investeringen door de industrie alleen niet voldoende zijn. Het is volgens hen dringend nodig dat overheidsbeleid grootschalige productie en gebruik van groene waterstof mogelijk maakt door bijvoorbeeld een snelle toewijzing van offshore windpercelen voor waterstofproductie.

Bron: De Limburger, door Theo Besteman en Gert van Harskamp

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

18 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue