Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Duurzaamheid - Dat is lekker voor de mensen, bloemen en insecten, maar voor onze boompjes is het niet optimaal want met een zonnetje en een schrale wind drogen de fijne wortels van onze zaailingen namelijk snel uit.

De week werd gedomineerd door een actie met monumentale bomen. Dat waren winkeldochters van een tuin- centrum dat een nieuwe eigenaar had en die het, net als wij, zonde vond om de bomen te versnipperen. Na 3 weken leuren kwam er maandag opeens van alle kanten belangstelling om wat met die bomen te doen: 5 gemeentes, een recreatieschap, een natuurorganisatie en 2 landgoederen naast allerlei privépersonen en scholen. Bij elkaar wegen die 350 bomen ongeveer 25 ton. Sommige bomen zijn 50 cm groot maar er zijn er ook bij van 10 m. Sommige zitten in potten van 20 tot 1000 kg per stuk en meer dan de helft moest nog uitgegraven worden met kluit en wegen tussen de 50 en 500 kg …

Met al die partijen moest ook overlegd worden over hoe en wanneer ze deze bomen komen halen. Maar wat ook opviel is het feit dat de mensen die dit uit de 2e of 5e hand horen er van uit gaan dat ze niet alleen monumentale bomen gratis kunnen krijgen maar dat ze nog gebracht worden ook…..  Dus dat gaf heel wat geregel en afspraken maken. We hebben uiteindelijk iedereen ervan kunnen overtuigen dat ze zelf vervoer moeten regelen, dat het tuincentrum ze op de auto laadt en dat ze allemaal op 2 vooraf bepaalde dagen langs moeten komen.

Je hebt geen idee hoe makkelijk mensen kunnen zijn. Ik krijg wel eens de indruk dat de meest mensen denken dat alles wat ze zelf moeten doen heel moeilijk en ingewikkeld is en alles wat een ander doet makkelijk is en onmiddellijk kan. Maar daar zijn we niet van. Wij willen met die gratis bomen een signaal afgeven dat, als we elkaar wat gunnen en de handen uit de mouwen steken, er veel mogelijk is en dat dan de weg voor een toekomstbestendige samenleving is. Het woordje gratis is vooral een aanleiding om elkaar te vinden maar daarna mag men, samen met ons, ook aan zelf aan het werk.

Donderdag was alles geregeld en ingepland voor maandag 7 en 14 maart.

Op vrijdag konden we met een groep van 35 mensen naar Weesp om 5.000 bomen te planten. Iedereen was geïnformeerd waar het was en gewaarschuwd dat het een drassig terrein was… dus de bus stond op de verkeerde plek en 28 van de 35 mensen hadden witte sneakers aan….. Toch zette iedereen, op 2 personen na, hun beste beentje voor en kregen we er in 3 uur tijd 4.000 van de 5.000 bomen in. Top! (foto)

En zoals meestal het geval is, kregen de meeste deelnemers de smaak te pakken voor een vervolg. Voor deze eye-opener doen we het ook!

De week werd afgesloten met een dagje Mariënheuvel. Daar zijn we nu volop bezig om esdoorns en Amerikaanse vogelkers te verwijderen. Middenin de bosschages vonden we de 100 jaar oude moederboom van waaruit de 500.000 tot 1 miljoen zaailingen en stekken zich hadden vermenigvuldigd.

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

03 februari 2023

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue