Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Duurzaamheid - Deze week sloeg het weer na bijna 6 weken rustig droog en grijs weer om naar winderig en onbestendig. Dat merkten we meteen in de deelname van vrijwilligers. Op maandag stond een tweede redactie van bomen op het Pop up parkje op het raadhuisplein Hoofddorp op het programma.

Daar waren we met 5, waarvan 3 van de vaste eigen ploeg. Toch hebben we de laatste waardevolle soorten kunnen uitgraven en afvoeren, waaronder een inmiddels megagrote zoete kersenboom van 6 m hoog. Die had een kluit nodig van 80 kilo en dat ging nog net met de hand. 

Dinsdag stonden er nog meer kersenbomen op het programma. Maar ik bleef de heel dag in mijn eentje. Dat leverde 250 kersenbomen en 200 meidoorns op. Toch geen slechte dag. Woensdag was nodig om onze bomenhub een beetje op orde te brengen en de inmiddels bijna 2000 geoogste bomen, die onder een zeil lagen, in te kuilen.  Dus donderdag konden we fris en fruitig beginnen aan het oogsten van een nieuwe voorraad.  Die dag waren we met 5 en hebben een orchideeënweide van de laatste boompjes ontdaan. Dat leverde 700 berken, elzen en eiken op.  Een van de nieuwe helpers was van een ondernemersverenging en kwam verkennen of het wat was om met zijn collegae een keer te helpen. Zij hebben nl met Recreatieschap Spaarnwoude een contract gesloten om 6 bosvakken van samen 0,75 ha om het MH17 monument aan te leggen. Maar daar is geen geld voor, dus iedereen die met dat probleem zit komt bij ons. Wellicht volgt hier een hele mooie samenwerking ter wederzijds voordeel uit.

Na deze al vruchtbare week, begon het pas echt: Na een eerste kennismaking in november heeft de Landal vakantieparken organisatie de smaak te pakken gekregen om met ons samen te werken en op 4 ,5 en 6 februari mochten we aan de gang in maar liefst 11 parken tegelijk.  Daar werken we voor de vaste aannemers uit om zaailingen van leuke soorten ‘voor de moterzaag uit’ te redden.  Het overzicht van alle parken heb ik op deze dag nog niet. Maar in de twee parken Rabbitt Hill en ‘t Loo waar ik de begeleiding deed, haalden we er ruim 1000 en bijna 2000 exemplaren uit met resp. 16 en 6 mensen.  Het was heel leuk om de waardering te ervaren in de catering: Van taart tot kroket, alles was piekfijn geregeld (foto) Dat smaakt naar meer want er zijn meer dan 60 Landal parken: allemaal 20- 30 ha groot en vol met leuke soorten zoals tamme kastanje, hazelaars en meer. Alle zaailingen behalve een paar speciale soorten die we niet hebben in Hoofddorp zoals fluweel boom, gouden regen en robinia zijn in een bomenhub in de buurt gestald. En 3 mensen die een voedselbos of een klimaatbos willen aanleggen hebben al 400 boompjes zelf opgehaald (en geholpen om te oogsten).

Als uitsmijter van de week ben ik nog even doorgereden en naar Twente waar een landgoedeigenaar behoefte had aan advies voor een ecologische inrichting en een vrijwilligersgroep om dat in goede banen te leiden. Dat landgoed was zo mooi dat de stromende regen geen beletsel was om alle hoeken en gaten te verkennen. Al met al was het weer een week met een hoog ’kind in de snoep – of speelgoedwinkel’ gevoel.  

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

24 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue