Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Duurzaamheid - Op 1 januari was het jaarverslag van 2021 klaar voor de vormgever en ook de boekhouding was klaar voor de boekhouder. Dat geeft rust in het hoofd.

Dus op zondag 2 januari konden we fris en fruitig al met 12 mensen aan het werk in Mariënheuvel en gingen er 15.000 bolletjes de grond in en zetten we een prachtige boom uit 1747 in het zicht door esdoorns een bramen erom heen weg te halen. Dat is een andere manier om bomen te redden.

Ook de rest van de week werden er elke dag boompjes geoogst, met name in het bosplantsoen bij Kalorama, waar we een bijna oneindige voorraad aan veldesdoorns, zoete kers, meidoorn, hazelaars en vele andere soorten ontdekt hebben.

Een unicum dit jaar is dat we met de 2 grootste afnemers precies hebben bepaald welke producten ze willen hebben en hoe lang. Voor het eerst in 10 jaar kunnen we daar ons zaaiplan op afstemmen en het verhoogd van koks ook hun kennis van de productie cyclus. De meeste koks (en niet alleen zij) gaan er normaliter vanuit dat alles altijd leverbaar moet zijn. Dat is niet zo in biologische streekproductie, waar we met de cyclus van de natuur mee bewegen.

Op woensdag konden we regelen dat er 25 m3 compost en 15 m3 mest geleverd werd. De compost is bedoeld om de groentetuin op Park 2020 op te hogen en van nieuwe voeding te voorzien. De mest is voor onze 12 boomgaarden en de groentetuinen op de Geniedijk.

Op donderdag namen we een halve dag om het megaproject van zaterdag 15 januari goed voor te bereiden. Dan gaan we 15 verwaarloosde boomcirkels met fruitstuiken en –bomen reorganiseren. Een paar honderd uit hun krachten gegroeide struiken en bomen en bramen moeten eruit, deels met een graafmachine, 100 m3 compost moet erbij en 15 nieuwe hoogstambomen en 400 nieuwe fruitstruikjes moeten erin. Als je dat in 1 of 2 dagen wil regelen met 40- 50 onervaren deelnemers, moet alles klip en klaar zijn en van begin tot einde soepel lopen. Dus alles is uitgerekend, geteld en uitgetekend.

Op vrijdag en zaterdag hadden we een leuk nieuw project met een paar interessante partners: Tennet en de gemeente Velzen. Een bosplantsoen dat voor een hoogspanningsleiding moet wijken, mochten we eerst leeghalen   van interessante zaailingen. Op vrijdag 1400 en op zaterdag nog 800. En die worden deels in de gemeente Velzen gebruikt en deels door Tennet bij de herbeplanting na de aanleg van de leiding.  Zelf wilden ze grotere bomen en struiken met een graafmachine redden. Dat is de beweging die we overal willen zien: Redden wat er te redden valt en niet: kapot laten hakselen en weer een budget uittrekken om nieuwe bomen te kopen en te laten aanplanten. Zo moet het!

Tussen de bedrijven komen we elke dag interessante dingen tegen zoals eetbare zoete winterpaddenstoelen: Fluweelpootjes. €100-150 per kilo in de handel. Maar overal massaal te vinden en onmiskenbaar als je weet maar je moet kijken (: foto met 1 fluweelpootje op zijn kop om het fluwelen pootje zichtbaar te maken).

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Quote

Economie nu.nl

10 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching