Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - In april 2021 kondigde Polestar, de progressieve Zweedse aanbieder van elektrische auto’s, het Polestar 0-project aan. Het doel: tegen 2030 een echt klimaatneutrale auto creëren zonder compensaties. Met deze ambitieuze uitdaging wil Polestar emissies in de hele toeleveringsketen, productie en logistiek tot 0 reduceren.

Een product zo ingewikkeld als een auto echt klimaatneutraal maken, is een ongekende uitdaging en het was dan ook vanaf het begin duidelijk dat hiervoor een speciaal intern projectteam nodig is. Polestar heeft daarom Hans Pehrson, de voormalige Head of Research and Development en al dertig jaar ingenieur in de automobielindustrie, aangesteld om het project te leiden binnen de R&D-organisatie van het bedrijf.

Actie voor klimaatneutraal
Polestar bereidt zich nu voor om leveranciers, ondernemers, innovators, investeerders, universiteiten, onderzoekers, autoriteiten én consumenten op te roepen tot actie, om samen te werken aan dit belangrijke en ambitieuze doel.

Het project is opgedeeld in drie fasen om de doelstelling in 2030 te halen. De eerste fase richt zich op onderzoek, met initiële focus op de momenteel grootste bijdragers aan CO2e. De taskforce richt zich nu op het aangaan van samenwerkingen om gezamenlijk technische bronnen van CO2e te vinden in de hele toeleveringsketen, tot in de kleinste componenten. Van materiaalwinning (of gerecyclede bronnen) tot het afleveren van auto’s. Elke stap moet hierbij worden geëvalueerd, waarbij wordt gekeken of een oplossing direct beschikbaar is of dat er nader onderzoek nodig is.

Onderzoeks- en samenwerkingspartners
“Het bereiken van klimaatneutraliteit is een absolute must voor de toekomst van alle consumentenproducten. Auto's zijn complex en bestaan ​​uit tienduizenden componenten die worden geproduceerd door een groot en ingewikkelde netwerk van toeleveranciers en sub-fabrikanten. Een auto klimaatneutraal maken is daarom niet alleen een enorm belangrijke uitdaging, maar ook een moeilijke. De uitdaging begrijpen en aanvaarden is de eerste stap. Om het doel te halen, moeten we samenwerken op manieren die nog we nooit eerder hebben toegepast. Dit is geen solomissie”, zegt Hans Pehrson. De eerste gesprekken met bestaande en toekomstige toeleveranciers zijn begonnen en Polestar is op zoek naar onderzoeks- en samenwerkingspartners.

Over Polestar
Polestar heeft zich in 2017 gevestigd als een nieuwe, zelfstandige Zweedse fabrikant van premium elektrische auto’s. Polestar, opgericht door Volvo Cars en Geely Holding, maakt gebruik van de technologische en technische synergieën met Volvo Cars en profiteert daardoor van aanzienlijke schaalvoordelen.

Het bedrijf is gevestigd in Göteborg, Zweden en de auto’s zijn leverbaar in Europa, Noord-Amerika, China en Azië-Pacific. Tegen 2023 wil het merk wereldwijd in 30 markten aanwezig zijn.De modellen van Polestar worden momenteel geproduceerd in twee fabrieken in China, en in de toekomst is er ook productie gepland in de VS.

Het Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd in Beesd. Polestar heeft in Nederland vier Spaces (Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Den Haag) en een Handover Center in Beesd.

Polestar heeft tot nu toe twee elektrische performance auto’s op de markt gebracht.. De Polestar 1, gebouwd van 2019 tot en met 2021, is een op kleine schaal geproduceerde elektrische performance hybrid GT met een carrosserie van carbon, 609 pk, 1.000 Nm en een elektrisch bereik van 124 km (WLTP) – het grootste bereik onder hybride auto’s.

De Polestar 2, een elektrische performance fastback, is de eerste volledig elektrische auto van het merk die op grote schaal wordt geproduceerd. De line-up bestaat uit drie versies met verschillende accuvarianten tot 78 kWh en één of twee motoren, met in totaal tot 300 kW / 408 pk en 660 Nm.

Polestar is van plan om in de komende drie jaar elk jaar een nieuwe elektrische auto te lanceren, te beginnen met de Polestar 3 in 2022 – de eerste elektrische performance SUV van het merk. De Polestar 4, een kleinere elektrische performance SUV-coupé, volgt naar verwachting in 2023.

Polestar verwacht in 2024 de Polestar 5, een elektrische performance 4-deurs GT te lanceren. De Polestar 5 is de productieversie van de Polestar Precept, de manifest-conceptauto die Polestar in 2020 uitbracht en die de toekomstvisie van het merk op het gebied van design, technologie en duurzaamheid laat zien. Polestar wil met elk nieuw model de klimaatimpact verder verminderen en streeft ernaar om tegen 2030 een volledig klimaatneutrale auto te gaan produceren.

Bron: Polestar Media.

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

09 december 2022

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue