Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Duurzaamheid - Het nieuws van deze week is dat we op zaterdag 11 december weer een grote stap hebben gezet en wel in België. Met EU-commissaris Frans Timmermans en de Vlaamse Minister van Natuur, Sahar Demir, hebben we ons bomen-verzamelen-en plantprincipe geïntroduceerd in België bij het Belgische Bos en Natuur beheer (het Belgische Staatsbosbeheer).

in aanwezigheid van de pers zoals De Standaard (de Vlaamse ‘NRC’), de VRT (Vlaamse radio en televisie, pers uit Spanje en Zweden en lokale wethouders. Bij de bijeenkomst bij Brussel, onder een stralend zonnetje, gaven zowel de heer Timmermans als mevrouw Demir aan dat de verpletterende eenvoud en grote impact van deze aanpak de moeite waard zijn om zover te professionaliseren dat we niet een miljoen bomen maar meerdere miljarden aankunnen.

Dat proces gaat in het komende jaar verder vorm gegeven worden maar het werd duidelijk dat we weer een grote stap gezet hebben. Op de heenweg naar Brussel hebben we een mooie collectie zaailingen afgeleverd op de enige bomenhub van Zeeland in Goes. In de buurt van Brussel hebben we tussendoor nog 500 bomen geoogst en op de terugweg konden we 1000 eiken en tamme kastanjes ophalen bij een Belgisch voedselbos.  

De aanhouder wint

In onze samenleving, die zich steeds meer in kantoorpanden afspeelt, heeft het soort buitenwerk wat wij doen meestal niet de eerste prioriteit. Maar door voortdurend de prioriteit elders te leggen stort inmiddels het ecosysteem om ons heen in en dat is een bedreiging voor de toekomst van ons allen. Steeds meer mensen zijn zich daarvan bewust maar, daarvoor de handen uit de mouwen steken, is er meestal niet bij. 

Vanaf mijn 17e jaar ben ik met deze materie bezig maar het kost veel moeite en energie om de stip op de horizon: een samenleving in evenwicht met wat het ecosysteem kan bufferen, te bereiken. Mijn eerste stap was biologie studeren, bij maar liefst 4 universiteiten, maar dat werd geen succes door een destijds erg hoog ivoren toren gehalte met onvoldoende relatie met de praktijk. De tweede poging was bij de VN. Daar blokkeerden een oorlog en bureaucratie een doorbraak. Toen was het bedrijfsleven aan de beurt: eerst in de ICT industrie (Expertsystemen ontwikkelen voor ecologische planning) en in veranderingsmanagement (kijken of we managers en directeuren die meestal econoom, jurist of bestuurskundige zijn mee konden krijgen). Daar speelden te veel korte termijn financiële overwegingen een blokkerende rol en dus na 25 jaar top-down proberen, heb ik het roer weer omgegooid naar een bottom-up aanpak. Dat was in 2005. Dat proces verliep van vrijwilliger tot bestuurslid en toen beheerder van een natuurtuin. De gevolgde aanpak om mensen bij de natuur te betrekken leverde al snel prijzen op: eerst €25.000, daarna €110.000 en toen zelfs €360.000. Maar dat werd het bestuur te gortig door de eisen die eraan werden gesteld. Om de prijs toch in ontvangst te kunnen nemen is toen, in 2011, Stichting MEERGroen opgericht.

Sinds 2011 hebben we inmiddels 1.300 vrijwilligers in 40 projecten op ca 200 ha gerealiseerd met een stap-voor-stap proces om te laten zien dat onze ‘1+1=5 aanpak’ leuk en mogelijk is. De volgende doorbraak kwam in 2020 toen Urgenda onze bomenaanpak omarmde en ging meehelpen om het in heel Nederland op te zetten en nu is er dus al vrij snel weer een doorbraak met EU-commissaris Timmermans die wil helpen om dat in heel Europa op te zetten. U weet waar we op uit zijn: 8 miljard vrijwilligers die 500 miljoen km2 km aarde in ecologisch beheer nemen op zo’n manier dat wij en onze kinderen er nog 100.000 jaar of meer plezier van kunnen beleven En we gaan er komen. De aanhouder wint.

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

07 december 2023

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue