23
Mon, Dec

Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Met de transportdag van COP26 in het vooruitzicht roept Thomas Ingenlath, CEO van Polestar, op tot een versnelde verschuiving naar klimaatneutrale mobiliteit, en meer transparantie binnen de auto-industrie, om de klimaatambities waar te maken.

Thomas Ingenlath reageert op de vandaag gelanceerde 'Glasgow Declaration on Zero Emission Cars and Vans', waarin meerdere bedrijven zich ertoe verbinden om voertuigen op fossiele brandstof uit te faseren tussen 2035 en 2040: "Automerken praten nog steeds over de verkoop van benzine- en dieselauto's tot 2040. Gezien de gemiddelde levensduur van een auto zullen deze auto’s tot in de tweede helft van de eeuw nog rondrijden en vervuilen. Ze vormen een vertraging voor een van de krachtigste oplossingen voor klimaatbescherming die beschikbaar zijn.”

Polestar komt met dit statement omdat het erop lijkt dat een groot deel van de auto-industrie zo langzaam als mogelijk overschakelt op elektrische auto’s. Automerken blijven investeren in de ontwikkeling van auto’s met nieuwe benzine- en dieselmotoren, die, zonder ambitieuzere uitfaseringsplannen, nog steeds op de weg rijden in 2050 en daarna. Dit terwijl de hiervoor benodigde ontwikkelingsbudgetten ook kunnen worden ingezet om klimaatneutrale mobiliteit te stimuleren.

Thomas Ingenlath begrijpt de complexiteit van de uitdaging voor traditionele autofabrikanten, evenals de hoge kosten die ermee gemoeid zijn. Hij verwelkomt stappen van andere automerken om elektrische auto's te ontwikkelen, maar hij is het fundamenteel oneens met beslissingen om nieuwe generaties benzine- en dieselmotoren te ontwikkelen.

“Dit is niet het moment voor stapsgewijze verandering, maar voor radicale verandering”, vervolgt Ingenlath. "Kun je je voorstellen dat je vandaag tegen een kind zou zeggen dat auto’s over 30 jaar nog steeds giftige gassen produceren, waardoor de lucht moeilijker in te ademen is?”

“Het produceren en verkopen van elektrische auto’s is niet het eindpunt, het is het begin. En we moeten minstens evenveel aandacht besteden aan het creëren van een schone toeleveringsketen en recycling aan het einde van de levensduur. Een elektrische auto is een goed begin en een weg naar echte klimaatneutrale mobiliteit, maar schoon moet echt schoon zijn van begin tot eind. Polestar is niet perfect, maar we werken eraan om beter te worden.”

Polestar publiceert alle details over de CO2e-voetafdruk van haar modellen en heeft een branche-unieke Product Sustainability Declaration geïntroduceerd, waardoor het voor consumenten gemakkelijk en intuïtief is om de klimaatimpact van de verschillende Polestars in overweging te nemen.

Het bedrijf maakt ook gebruik van blockchain-technologie om de toeleveringsketen zo transparant mogelijk te maken. De scope hierbij is ambitieus en Polestar wil alle risicomaterialen gaan volgen, waaronder nikkel, mangaan, grafiet en lithium. Momenteel wordt alleen kobalt getraceerd.

Polestar heeft bovendien een toonaangevende doelstelling aangekondigd om tegen 2030 een werkelijk klimaatneutrale auto te creëren, zonder afhankelijk te zijn van CO2-compensatie.

Polestar vindt dat klimaatactie niet alleen ambitie vereist, maar ook verantwoordelijkheid. Op deze cruciale conferentie gaat Polestar z’n opmerkingen letterlijk in steen beitelen. De klimaatdoelen van de op COP26 aanwezige autofabrikanten worden in een granieten kubus geëtst, waarmee een historisch ‘document’ ontstaat voor toekomstige generaties om te beoordelen of de industrie genoeg heeft gedaan.

Roos Zegers
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Quote

Economie nu.nl

23 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching