Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Economie Duurzaamheid Educatie -- Huishoudens besteden steeds meer aandacht aan het verduurzamen van hun woning. Zo hopen ze hun steentje bij te dragen aan het tegengaan van het verslechteren van het klimaat en milieu. Ook de stijgende energieprijzen in Nederland spelen hierin mee.

De verwachting is dat Nederlanders volgend jaar tientallen euro’s meer betalen voor het verbruik van gas en stroom. Vanuit de overheid is inmiddels aangegeven dat de belastingen op gas en stroom verlaagd worden, om huishoudens op die manier enigszins te kunnen compenseren. Welke mogelijkheden zijn er om goedkoper uit te zijn en de woning te verduurzamen in 2022? In dit artikel lees je er meer over!

#1: Vergelijk verschillende groene energieleveranciers

Een van de manieren om bij te dragen aan een beter milieu is de keuze voor een groene energieleverancier. Leveranciers van energie vergelijken doe je tegenwoordig eenvoudig online. Je kunt in zo’n tool direct aangeven, dat je op zoek bent naar groene stroom. Bij de keuze voor een online tool is het interessant om het artikel over energie vergelijken van Kassa en Tros Radar te lezen. In dat artikel worden tips gegeven om een betrouwbare vergelijkingstool te vinden op internet.

#2: Kies voor zonnepanelen om zelf groene stroom op te wekken

Voor een paar duizend euro kun je vaak voldoende zonnepanelen op het dak van je woning leggen, om zelf groene stroom op te kunnen wekken. In nieuwbouwwoningen wordt geen gas meer gebruikt. Dit betekent dat deze huishoudens met een dergelijke investering energieneutraal kunnen leveren. Een goedkope en duurzame oplossing! Het toegenomen gemiddelde rendement van zonnepanelen maakt dat je een investering vaak al snel weer terugverdiend hebt. Zeker nu de energietarieven zo hoog zijn.

#3: Zorg voor een betere isolatie in huis

Een derde optie om je woning te verduurzamen in 2022 is het verbeteren van de isolatie in huis. Zeker nu de koude maanden beginnen is dit aan te raden. Probeer bijvoorbeeld tocht tegen te gaan, door hier speciale strips voor te kopen. Je kunt de strips onder een deur of bijvoorbeeld tegen het kozijn en raam plakken. De strips kosten niet meer dan een paar euro en helpen je het energieverbruik thuis behoorlijk terug te dringen. Met name in oudere woningen is tocht vaak een probleem. Ook het vervangen van ruiten voor HR++ isolatieglas kan een goede optie zijn. Dit is geen goedkope verduurzaming van de woning, maar wel een optie met een grote impact.

Foto-onderschrift:

Zonnepanelen zijn een mogelijkheid om te verduurzamen. Beeld: Daria Nepriakhina via Unsplash

Quote

Economie nu.nl

20 juni 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching