23
Mon, Dec

Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Duurzaamheid: We deden weer veel deze week: maaien, oogsten en organiseren. Zo maken we er elke week een feestje van! En we reflecteren op de samenleving in ecologisch perspectief.

Deze week

Afgelopen week werd nogmaals gedomineerd door de werkzaamheden in de bloemenweides. Na het moeizame hooien, waarbij 80 ton hooi 300 ton zwaar was geworden van de regen, werd er deze week eindelijk vaart gemaakt met het frezen. Al onze bloemenweides, op een halve hectare na, zijn nu gefreesd; zowel in Heemstede als in Hoofddorp. Achter de 500 PK tractor die dat freeswerk doet, doen wij handmatig nog nazorg. Dit bestaat uit het met de hand vlak harken van bulten aarde en kuilen op die plekken waar de tractor begint en eindigt met frezen. Ook kwamen er heel veel stenen, plastic, putdeksels en rietwortels naar boven. Na dit harken kan de natuur het eindelijk overnemen. De zaden moeten nu kiemen en liefst zo groot mogelijk worden voordat de vorst zijn intrede doet. Eigenlijk had het kiemen van de zaden half september al moeten beginnen zodat ze nog 2 maanden flink konden groeien. Nu zijn daar nog maar 2 weken van over en bij een warme periode misschien nog 3 of 4 weken.

Ook zijn we de groentetuinen leeg aan het oogsten zodat er ruimte komt voor het inkuilen van boompjes. Dit weekend start de Klimaatweek. Daar hadden we ons voor opgegeven als Klimaatburgemeester en we hoorden maar niets tot afgelopen vrijdag de 29e! Toen kwam de toekenning van het Ministerie van Klimaatzaken. Zie foto, met duurzame ambtsketen.

Klimaatburgemeester wensen

Als Klimaatburgemeester van de Haarlemmermeer heb ik wel een paar wensen en aanbevelingen. Te veel wordt de klimaatcrisis gezien als een energietransitie issue. Die energietransitie wordt gezien als een verdienmodelletje om op de oude voet door te groeien met duurzame energie i.p.v. met fossiele energie. Helaas is dat een doodlopende route. Het probleem is nl dat de aarde op wel 30 manieren de inname en de uitstoot van de mensheid niet meer aan kan. Wanneer iedereen elektrisch gaat rijden, worden zonnepanelen, windmolens en elektrische auto’s net zo’n probleem als kolencentrales dat nu zijn. Ik denk dat we als mensheid met de neus op het feit gedrukt moeten worden dat we gewoon met te veel zijn en te veel innemen c.q. uitstoten.

Ook (massa)toerisme is zo’n probleem: alle mooie, rustige plekken waar massa’s toeristen neerstrijken raken die kwaliteiten kwijt. Het bouwen van nog een miljoen huizen wordt als oplossing nagestreefd maar zal vooral leiden tot nog meer korte lontjes, vervuiling, energieverspilling en vernietiging van biodiversiteit. Wat ik als Klimaatburgemeester wens is dat het roepen om naar meer, meer, meer stopt (behalve wanneer het om bomen gaat) en iedereen zijn eigen rol in het grote geheel gaat zien.

Een maand geleden beschreef ik al een idee waarmee dat proces in gang gezet kan worden. De tegelbelasting voor tuinen: b.v. 20 % betegelen van de tuin is gratis, 30 % kost €5/m2 en 100 % betegelen kost bv €200/m2. Bij het invoeren van dat systeem gaan mensen hun eigen rol zien en voelen.

Zoiets zou ook met CO2 moeten. In Nederland stoten we, zonder dat we daar bewust van zijn, 5- 8 ton CO2 per persoon per jaar uit. Maar de natuur kan maar 1 ton bufferen. Dus een goede manier om in te leren zien hoe duurzaam je bent, is om een CO2 quotum in te voeren van 1 ton per persoon. Ook voor bedrijven zou er een passend quotum ingevoerd moeten worden. Alles wat je daarboven produceert moet je compenseren. Pas dan gaan mensen en bedrijven rechtsreeks ervaren en inzien hoe zwaar hun voetafdruk in feite is. Zo heb ik nog wel 10 of 20 maatregelen in gedachten om ervoor te zorgen dat we niet nog 10 of 15 jaar blijven potverteren, maar dat we een wereld bouwen waar onze kinderen en kleinkinderen nog 100.000 jaar plus van kunnen genieten.  

We zullen richting een evenwicht met de natuur moeten gaan. We kunnen dat wel blijven ontkennen en met boter op ons hoofd tijd blijven verspillen, maar dan komt vroeg of laat (en waarschijnlijk vroeg) een enorme klap waarbij de natuur terugslaat en we de complicaties niet meer in de hand hebben. Nu vrijwillig een zachte landing creëren lijkt me dus handiger. Deze klimaatburgemeester doet wat hij kan en meer……….nu nog bestuurders die dit soort stappen daadwerkelijk kunnen en durven te zetten! Waar stem jij de volgende keer op?

Graag krijgen we reacties op onze wekelijkse blogs op zaterdag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021

Quote

Economie nu.nl

23 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching