Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Drie miljard mensen in de wereld koken in huis op open vuur, wat een ernstige hoeveelheid luchtvervuiling binnenshuis veroorzaakt. Als gevolg hiervan sterven er jaarlijks meer dan 4 miljoen mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, vroegtijdig aan de gevolgen van kookrook. Dit kan voorkomen worden door het gebruik van schone MANSA kooktoestellen.

Afrika, open vuur en koken op brandhout
In Afrika kookt meer dan 80% van de bevolking nog op open vuur: een kookpot op drie stenen waaronder stukken brandhout worden geplaatst. Meestal gebeurt dit in een kookruimte, vaak een kleine ruimte met aan drie kanten een muur ter hoogte van ongeveer 2 meter. Als er in die ruimte wordt gekookt, ontstaat er giftige rook waarin een vrouw, vaak ook nog met kleine kinderen, de maaltijd klaarmaakt voor haar familie. Afrika is al een zeer warm land en dan nog koken in die letterlijk adembenemende ruimte waar de hitte vrijwel ondraaglijk is, is werkelijk mensonterend en leidt tot veel vroegtijdige sterfgevallen.

Toen ik in Gambia ooit in zo’n kookruimte stond en zag hoe een Afrikaanse maaltijd voor een groot gezin werd bereid, begonnen mijn ogen te tranen, ik begon te hoesten van al die vreselijke rook en na een halve minuut moest ik noodgedwongen de ruimte verlaten. En dan te bedenken dat dit vrouwen elke dag aan dit gezondheidsgevaar worden blootgesteld, is werkelijk uit den boze.

Naast het gezondheidsprobleem bestaat er natuurlijk het ontbossingsprobleem. Koken op open vuur met hout is erg inefficiënt en men weet op een gegeven moment niet meer waar het hout vandaan moet komen. Het gevolg ernstige ontbossing met enorme consequenties voor het wereldwijde milieu.

MANSA BV
MANSA BV opgericht door Paul Engelsman en Jacco van Kleef (KPMG), heeft als doel om het aantal vroegtijdige sterfgevallen te verminderen en het milieu te sparen. Dat gebeurt inmiddels met een betaalbare stoof, ontwikkeld door Gambiaanse vrouwen en Masterstudenten van de Technische Universiteit in Delft en in samenwerking met de Stichting Yep (Yepafrica).
De Mansa-stoof is een kooktoestel waar hout, kooltjes of pallets in kunnen, die optimaal verbranden. Zo wordt er met 50% minder brandstof gekookt en is rookontwikkeling te verwaarlozen. De kracht van het ontwerp van de Mansa-stoof is het verminderen van gezondheidsrisico’s als gevolg van koken op brandhout en houtskool, zonder dat er dwingende eisen worden gesteld aan de traditionele kookgewoonten van vrouwen. Koken met de Mansa-stoof is goed voor de gezondheid, het milieu en de portemonnee (men bespaart immers tot 50% brandstof kosten).

Lezing
Onder voorzitterschap van Wout van der Pal, geven Paul Engelsman en Jacco van Kleef op 4 november a.s. vanaf 19.30 uur in de Parel, Talmastraat 9 in Hardinxveld-Giessendam, een presentatie over hoe we met elkaar de wereld een beetje schoner en beter kunnen maken door gehele dorpen in Afrika te voorzien van schone Mansa-kooktoestellen.

Voor het project ‘Een wereld zonder open vuur’ is een investering nodig van € 3.5 miljoen. Met dit geld wordt een markt gecreëerd van ongeveer 100.000 stoofjes per jaar en kunnen er lokale distributienetwerken worden opgezet om de Mansa-stoofjes in Sub-Sahara Afrika te verkopen. Dit heeft o.a. een impact op de gezondheid van 1 miljoen mensen per jaar en reduceert eveneens de CO2-uitstoot met 1 ton per kooktoestel per jaar.

Wilt u meer weten?
Raadpleeg dan www.mansa.eu en/of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of ga naar  www.facebook.com/mansastove

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

06 december 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue