Economie & Duurzaamheid
Typography

Economie & Maatschappij – Sinds de financiële crisis van 2008 hollen we van de ene crisis naar de andere. Deze financiële crisis was nog niet afgelopen toen de klimaatcrisis in volle hevigheid losbarstte en hieraan komt volgens vele klimaatpredikers voorlopig geen einde. Sterker nog, volgens de laatste plannen van klimaatpaus Frans Timmermans moeten we tot 2050 rekening houden met een wereldomvattend klimaatprogramma zodat we voor onze kinderen en kleinkinderen een leefbare planeet achterlaten.

De COVID-19 pandemie die uitbrak in Wuhan in december van 2019 vormde het begin van een wereldwijde gezondheidscrisis die ons al bijna 2 jaar geselt en daar kwam enkele weken geleden een energiecrisis bij vanwege dreigende tekorten aan gas die leidden tot een explosief stijgende gasprijs. Oh ja, en inmiddels is de prijs voor een liter Euro 95 gestegen tot meer dan 2 Euro.

De boodschap van overheden is vooral angst zaaien
Toen de financiële crisis uitbrak in 2008 grepen overheden hardhandig in om ervoor te zorgen dat het financiële systeem niet zou instorten. Er werden honderden miljarden aan overheidsgeld beschikbaar gesteld zodat landen als Griekenland, Portugal en Italië niet failliet gingen en ook werden talloze banken gered met geld van belastingbetalers uit vooral Noord Europese landen.

De angst voor een herhaling verschafte de overheid en centrale banken een goed excuus om de geldpersen aan te zetten waardoor we nu met historisch hoge staatsschulden te maken hebben. Tevens werden talloze nieuwe regels ingevoerd en kregen overheden vergaande bevoegdheden de banken nog strenger te controleren. Een veelgehoord argument was dat terrorisme en internationale criminaliteit beter moest worden bestreden dus werden banken verantwoordelijk gemaakt om witwassen te voorkomen en dubieuze geldtransacties te onderzoeken.

Oh ja, en voor onze veiligheid moeten geldautomaten uit het straatbeeld verdwijnen want al die plofkraken zijn voor de omwonenden een enorm gevaar. Cashgeld opnemen wordt daarmee lastiger maar dat vindt de overheid helemaal niet erg; die willen al langer van alle cash geld af zodat iedereen alleen nog maar digitale transacties doet die makkelijk traceerbaar zijn.

Dat patroon zie je terug bij de aanpak van de klimaatcrisis waar overheden wereldwijd verkondigen dat als we nu niet ingrijpen, onze planeet straks onbewoonbaar is voor onze kinderen en kleinkinderen. Deze angst rechtvaardigt het vrijmaken van enorme hoeveelheden geld en maakt iedere pragmatische discussie bij voorbaat kansloos.

En toen kwam Corona
In het begin van 2020 diende de Coronacrisis zich aan en hoewel Nederland pas vrij laat in actie kwam brak er toch paniek uit toen ons beelden bereikten uit China en Bergamo. In die eerste weken nog enigszins begrijpelijk want er bestond veel onzekerheid over het virus zelf en wat de gevolgen zouden zijn voor onze volksgezondheid. Logisch dat de eerste paar maanden vooral gekeken werd naar de druk op de zorg en de meeste maatregelen als noodzakelijk werden ervaren.

Inmiddels is ruim 80% van alle volwassen inwoners in Nederland gevaccineerd waardoor de druk op de zorg, zoals in de eerste maanden van 2020, is verdwenen. We weten nu ook meer over de ‘dodelijkheid’ van het virus en uit cijfers blijkt dat voor gezonde mensen onder de 70 de risico’s ongeveer even groot zijn als bij een ‘gewone’ griep.

En toch blijft de overheid angst zaaien over de dodelijkheid van het virus en eist het een vaccinatiebewijs wanneer je deel wilt nemen aan sociale activiteiten als theaterbezoek of een bezoek aan je stamkroeg. Wat daarbij opvalt is dat de overheid pretendeert dat vooral te doen voor onze veiligheid en niet voor het wegnemen van de druk op de zorg. Daarbij gebruikt de overheid ook dagelijks de publicatie van nieuwe besmettingsgevallen terwijl dat verder helemaal niets zegt over het werkelijke aantal ziektegevallen, laat staan dat het iets zegt over ziekenhuis opnames, en daar ging het uiteindelijk toch allemaal om?

Kortom, de angst voor het virus wordt in stand gehouden zodat regelgeving en controle door de overheid als ‘normaal’ worden beschouwd. En over de tijdelijkheid van deze maatregelen wordt geen duidelijkheid verschaft want vooralsnog worden 2,500 – 5.000 extra Boa's ingezet die al die controles in Nederland gaan uitvoeren.

En wat kost dat dan allemaal
Tsja, laten we beginnen met de kosten van alle vaccinaties: Die worden niet vrijgegeven want die zijn geheim. Bovendien zijn de (tijdelijke) goedkeuringen voor het verstrekken van de vaccinaties een garantie voor de producenten ervan, dat zij op geen enkele wijze verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor eventuele bijwerkingen. Let op: de vaccinaties verkeren nog steeds in een testfase. Wie dan wel verantwoordelijk is voor eventuele schade mag het zeggen...........

Alle maatregelen die de overheid moest nemen, zoals de lockdowns, veroorzaakten schade voor ondernemingen en die werden tot en met oktober van dit jaar deels vergoed. De geschatte kosten lopen op tot ongeveer 100 miljard Euro. Daarnaast zijn er honderden miljoenen extra uitgegeven door het ministerie van Hugo de Jonge zoals teststraten, vaccinatie locaties en extra personeel in de zorg en allerlei randvoorzieningen. U kent waarschijnlijk de discussie over de 5 miljard Euro aan uitgaven waarvan de meeste bonnetjes niet meer vindbaar zijn bij dit ministerie...............................

Daarmee loopt onze staatsschuld op tot meer dan 500 miljard Euro maar ach, we hebben te maken met gratis geld van de Europese Centrale Bank. Dat gratis geld zorgt voor historisch hoge staatsschulden en dankzij de lage rentestand ongekend hoge prijzen voor onroerend goed.

Mocht de rente gaan stijgen, dan groeit het aantal landen en bedrijven dat niet meer aan de renteverplichtingen kan voldoen. En een stijgende rente zorgt er ook voor dat hypotheken duurder worden zodat minder kopers de markt op gaan waardoor de waarde van onroerend goed kan dalen.

En wanneer de waarde van je huis daalt zodat je huis ‘onder water’ komt te staan is de kans groot dat, net als in 2008 en 2009, duizenden huiseigenaren gedwongen worden tot herfinanciering van hun huis, of met verlies afstand moeten doen van hun stulpjes.

Vergeet niet dat al dat gratis geld is uitgegeven door de Europese Centrale Bank die wordt bestuurd door de 27 Eurolanden. Omdat de Euro in 2008 en 2009 koste wat het kost in stand moest worden gehouden werd gratis geld de norm en zijn we hieraan verslaafd geraakt.

Nu die situatie onhoudbaar dreigt te worden betalen we straks gewoon weer, net als in 2008 en 2009, met belastinggeld de rekening. We hebben weinig geleerd van de vorige crisis of komt er straks een keiharde reset?

French Paulitz

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

06 december 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue