Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Duurzaamheid - We deden weer veel deze week; maaien, oogsten en organiseren. Zo maken we er elke week een feestje van! En we reflecteren op de samenleving in ecologisch perspectief. De eerste helft van de week werd gedomineerd door echte herfstregens.

Wat werk betreft is dat geen probleem want er blijft altijd genoeg binnenwerk liggen zoals het wieden en snoeien in de kas en ook hebben we een middag gebruikt om al onze zelf gewonnen zaden te organiseren en te wegen. Dit leverde 25 kg zaad op bestaande uit 34 soorten. Dat vertegenwoordigt in de zadenwereld een waarde van ruim 4.000 euro en met deze 25 kg kunnen we 1,25 ha bloemenweides inzaaien! Omdat er 2,5 ha ingezaaid kan worden hebben we nog 25 kg zaad gekocht.

De regen heeft het hooien van onze 20 ha bloemweides wel gehinderd. Droog was het hooi ruim 100 ton en nat weegt dit het viervoudige… en er is nog een ongewenst bijeffect. Geen van de bloemenweides kon, om allerlei redenen, van tevoren gefreesd (rul gemaakt) worden. Dat had eigenlijk voor half september moeten gebeuren  toen het nog droog was. Nu is er 10 dagen lang regen gevallen en zijn alle zaden gaan kiemen en ze kiemen nu tussen de graspollen waardoor ze voor 80% verdrukt zullen worden. Het nu laten liggen levert dus geen mooie bloemenweides op. Het alsnog frezen zorgt ervoor dat alle kiemplantjes van een halve cm groot (en dat zijn er soms 100 tot 10.000 per m2!) ook vernietigd zullen worden. Zie foto. Zo wordt natuurbeheer weer eens stuk gewreven tussen de financiële belangen van aannemers en de traagheid van de bureaucratie. Het is nog geen enkel jaar (sinds 2007) gegaan zoals we het optimaal zouden willen, ondanks het feit dat we het elk jaar weer met nadruk op de agenda zetten. Toch hebben we besloten om het weer laten frezen want de 50 tot 100 planten per m2 die daarna nog opkomen, is genoeg voer een spectaculaire bloei.

Duurzame top 100:

In 2019 stonden we op nr. 18 in de Trouw duurzame top 100 met onze projecten in de regio en in 2020 op plek 82. Dit jaar, met de landelijk meerbomen.nu actie met een veelbelovende respons uit het bedrijfsleven en uit Europa, hadden we erop gehoopt dat we weer hoog in de top 10 zouden eindigen. Helaas! kwamen we helemaal niet in de top 100, niet als stichting MEERGroen, maar ook niet met de actie MeerBomen.Nu. Een van onze partners van MeerBomen.Nu, Caring Farmers kwam wel in de lijst. Gefeliciteerd!

We gunnen ieder initiatief een plek in een lijst zoals de duurzame 100, maar we hadden er ook graag ingestaan omdat het een flinke zet had kunnen geven naar die broodnodige doorbraak naar de landelijke en Europese politiek. De tijd dringt voor een grootschaliger aanpak! Wij zijn er klaar voor en alles wat het verder helpt is welkom.

Ondanks de teleurstelling gaan we zowel met MEERGroen als met de meerbomen-actie onverminderd door met vergroenen, vergroten biodiversiteit, educatie, voedseltuinen beheren en bloemenweides verzorgen. Het zaailingen oogstseizoen staat weer voor de deur. Genoeg te doen, doe mee!

Graag krijgen we reacties op onze wekelijkse blogs op zaterdag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

08 december 2022

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue