NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Hoe kunnen overheden en ondernemingen in Noord-Holland en Japan elkaar helpen om waterstof in Noord-Holland op de kaart te zetten? Deze vraag stond centraal tijdens het allereerste themadiner in Paviljoen Welgelegen op woensdag. Het diner was de eerste in een serie bijeenkomsten om regionale en internationale bedrijven en overheden bij elkaar te brengen om zich gezamenlijk in te zetten voor een aantal grote vraagstukken die in deze tijd spelen.
Kennis delen
“Vier eeuwen geleden zorgden de Nederlandse kennis van mariene technologie in combinatie met Japans vakmanschap voor een enorme ontwikkeling in de scheepsbouw, die substantieel bijdroeg aan de groei van de wereldeconomie”, memoreerde gastheer Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning van Noord-Holland. “In de transitie naar een duurzame wereldeconomie is ook nu samenwerking tussen onze landen en het delen van wetenschappelijke en economische kennis van het grootste belang.”
Net als Japan, staat de provincie Noord-Holland voor grote uitdagingen in de energietransitie. Om de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te halen zet de provincie daarom onder meer in op waterstof als alternatief voor aardgas. Deze omschakeling is ook belangrijk vanuit economisch perspectief en het behoud van werkgelegenheid.
Japan, koploper op gebied van waterstof
Host van de Olympische Spelen Japan heeft zich in het afgelopen decennium ontwikkeld tot een koploper op het gebied van waterstof. Noord-Holland huisvest een aantal belangrijke spelers in de Japanse waterstofeconomie. Ambassadeur van Japan in Nederland, Hidehisa Horinouchi, gaf tussen de gangen van het diner door inzicht in de waterstofontwikkelingen in zijn land, en drong aan op intensieve internationale samenwerking.