23
Mon, Dec

Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid – Het ziet ernaar uit dat de energievoorraden voor aardgas en stroom voor de komende winter wel eens niet volledig toereikend zouden kunnen zijn. Deze voor iedereen zo belangrijke en eigenlijk gewoon ook vanzelfsprekend aanwezige producten worden daardoor schaars en zoals elk economisch principe bij schaarsheid bewijst, heeft dat een prijsverhogend effect op de prijs. Dat geldt in dit geval dus ook voor aardgas en stroom, die de komende tijd tot ongelooflijke hoogten gaan stijgen.

Grote zorgen en giga-prijzen
Er bestaan er grote zorgen over de energievoorraden en nu reeds, nemen de Europese prijzen al torenhoge vormen aan waarvan het einde nog niet in zicht is. In Nederland verhandelde maandtermijncontracten voor gas, die gelden als een standaard, stegen onlangs maar liefst met 16% (zèstien!!). Hierdoor moet per megawattuur het absolute recordbedrag worden neergetelde van ongeveer iets boven de € 110,00. Interessante note: Een megawatt kan ongeveer duizend huishoudens tegelijk van energie voorzien.

Gasvoorraden
Nu het wel lijkt alsof de coronacrisis voorbij is, neemt de vraag naar energie toe hetgeen een sterke invloed heeft op zowel de industriële productie als de inherente inflatie. Sommige Europese energiefabrieken hebben de productie al verminderd vanwege de hoge energieprijzen. Toezichthouder ‘Autoriteit Consument en Markt’ (ACM) volgt de ontwikkelingen op de voet en maakt gewag van het feit dat de hoge gasprijs voor problemen kan zorgen bij met name kleinere energiebedrijven, die nog gas moeten inkopen voor de winter. Europese gasvoorraden zijn voor sinds vele jaren niet zo laag geweest als nu het geval is. Normaalgesproken is de gasvoorraad in Nederland rond deze tijd al onder controle, maar dit jaar is dat niet het geval. ‘De voorraad is behoorlijk laag”, aldus onderzoeksinstituut TNO.

Oorzaken gestegen gasprijzen
Volgens het ‘Haags Centrum voor Strategische Studies’ (HCSS) zijn er diverse oorzaken voor de gestegen prijzen. Er zijn momenteel minder nieuwe fabrieken voor vloeibaar gas (lng) en worden bestaande fabrieken voor lng minder gebruikt. Verder meldt het centrum dat het de vorige winter relatief koud was en dat er lage windsnelheden waren waardoor er minder energievoorraden zijn.

Rusland en ‘adder onder het gras’
Het HCSS meldt dat Rusland terughoudender is om meer gas naar Europa te exporteren en dat had schijnbaar niemand verwacht. Het ministerie van Economische Zaken maakt zich ook ernstige zorgen en heeft over de ontwikkelingen op de gasmarkt contact met onder andere bedrijven deskundig in de infrastructuur van gas de Vereniging Gasopslag Nederland en Gasunie. Ook pleit het ministerie voor meer energieleveranciers (maar daar hebben we er toch al genoeg van in Nederland?). Gas, gasprijzen en energie, het blijven vreemde en onnavolgbare fenomenen zeker als het om prijzen gaat. M.i. zit er echter een saillant addertje onder het gras waarvan menigeen de noodzaak en essentie niet begrijpt. Is het immers niet uiterst vreemd dat wij in Nederland het (schaars) opgewekte gas vrijwel volledig exporteren naar een land als Duitsland en dat wij zelf gas importeren uit Rusland dat schijnbaar ineens terughoudender is geworden om meer gas te exporteren naar Europa.

Jos de Jong

Quote

Economie nu.nl

23 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching