Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - De energieprijzen rijzen door het dak! Verwacht wordt dat de prijzen de komende tijd hoog zullen blijven en ook nog verder zullen stijgen. Tijd voor ondernemers en vooral voor energiegrootgebruikers om pas op de plaats te maken en strategische keuzes te overwegen. De prijzen zijn het afgelopen jaar tenslotte maat liefst verviervoudigd…

Gaskraan
Volgens Wim Daemen van de Venlose energie-expert Klaver Groep, is de hoge energieprijs vooral het gevolg van de schaarste aan gas. “Gas is verreweg de belangrijkste energiebron in ons land, ook voor de opwekking van stroom. Zeker nu de economie op volle toeren draait, hebben we veel energie nodig. Maar omdat de gaskraan in Nederland bijna dicht staat, zijn we in toenemende mate afhankelijk van gas uit het buitenland. Dat gas komt mondjesmaat. Ook al omdat schepen met vloeibaar gas liever koers zetten naar China dan naar Rotterdam, omdat Aziatische landen meer betalen.” Ook de CO2-certificaten die bedrijven betalen voor het opwekken van energie uit fossiele brandstoffen, zijn duurder geworden, onder meer door de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie. “Energiebedrijven berekenen die door aan de gebruiker.”

Flexibel contract
Ondernemers die nu nog een contract voor 2022 moeten afsluiten, zijn sowieso duur uit, aldus Daemen. “Het beste kun je kiezen voor een APX-contract, dat zijn dagmarktprijzen. Daarmee betaal je minder dan bij een vaste prijs en kun je van het ene op het andere moment overstappen. Bij sommige volumes kan het ook interessant zijn om op langere termijn af te sluiten, voor 4 of 5 jaar. Prijzen gaan voorlopig niet terug naar het oude niveau.”

Strategie
Daemen adviseert ondernemers niet teveel op de prijs te focussen, maar een strategie voor de lange termijn te bepalen. “Waar kun je energie besparen, welke alternatieve slimme technieken zijn er die je kunt gebruiken en kun je misschien zelf energie opwekken? In de praktijk blijkt dat nog weinig ondernemers echt met deze vragen bezig zijn. Misschien dat de hoge energieprijzen een duw in de rug kunnen geven; energiebesparing kan voor een aanzienlijk prettiger energierekening zorgen.”

Marc van der Ven
Bron: WijLimburg

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

25 oktober 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue