Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Er was het winnen van de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap voor nodig om eindelijk koninklijk bezoek te mogen ontvangen bij de Gulpener Bierbrouwerij. Ere-voorzitter koningin Máxima van de Koning Willem I Stichting bracht samen met voorzitter Klaas Knot (President Directeur van De Nederlandsche Bank) een werkbezoek aan de duurzaamste brouwerij van Nederland.

Directeur Jan-Paul Rutten was donderdagmiddag dan ook zeer ingenomen met de komst van koningin Máxima. “Het is de parel op de kroon op ons werk die we vorig jaar al ontvingen”, aldus Rutten van de brouwerij die alweer 196 jaar bestaat.
Destijds schreef de jury over Gulpener: “Gulpener Bierbrouwerij voor duurzaamheid, ambitie en eerlijkheid en maakt de brouwerij die visie waar door binnen het familiebedrijf klimaatneutraal bier te produceren.” Rutten zag met de onderscheiding 25 jaar duurzame inspanningen beloond. Die begonnen met regionale grondstofteelt en samenwerking met de lokale boeren. “De prijs bevestigt voor ons dat we jaar in jaar uit de keuzes maken die ertoe doen.”

De koningin begon haar bezoek bij één van de hopvelden in het dorpje Reijmerstok. “Dit is het leukste deel”, vertelde directeur Jan-Paul Rutten aan Máxima, die voor het eerst in haar leven hopbellen plukte. “Dit heb ik nog nooit gedaan. Heel mooi”, reageerde zij.

Hierop volgde een rondleiding door de brouwerij in het hartje van Gulpen zelf. “Het duurzaamste brouwhuis van Europa”, stelde de trotse directeur. Hij gaf daar met zijn medewerkers onder meer uitleg over de vernieuwende brouwtechnieken en de verwerking van lokale grondstoffen.

Vervolgens ging de koningin in het zogeheten BrouwLokaal, in gesprek met directie en medewerkers over de historie van de brouwerij, het coronajaar en de duurzame aanpak van het bedrijf. “Er zijn best zorgen. We zijn traditioneel gericht op horeca, dus het was een moeilijk jaar en onze grootste zorg is de winter. Of de horeca kan blijven draaien”, aldus directeur Rutten over de gevolgen van de pandemie. 

Dat Gulpener een uniek familiebedrijf is, bleek aan tafel. De koningin kreeg op het hart gedrukt dat de korte termijn niet leidend is bij de brouwerij. Bij alle belangrijke beslissingen wordt verder vooruitgekeken. 'Continuïteit is belangrijker dan korte termijn rendement', werd de koningin uitgelegd.

Foto: Marcel van Hoorn

Bron: Koning Willem 1 Stichting

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

25 oktober 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue