24
Sun, Nov

Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Economie Duurzaamheid Educatie – Bij een veilinghuis denk je snel aan antiquiteiten of aan failliete inboedel. Als het aan Ghislaine Duijmelings, CEO van Surplex ligt, moeten we dat beeld heel snel aanpassen. Zij leidt het internationale veilingbedrijf met vestigingen in 14 landen, dat zich specialiseert op gebied van industriële machines.

“Je ziet bij het veilen in de consumentenmarkt al dat het populairder wordt. En bij B2B veilingen denk je al snel aan faillissementen. Steeds meer bedrijven hebben andere redenen om bewust voor deze verkoopmethode te kiezen”, aldus Ghislaine Duijmelings. Vanuit Düsseldorf leidt ze Surplex en Surplex heeft ook een vestiging in Breukelen, Nederland. Via de website zijn vooral metaal- en houtbewerkingsmachines bij opbod aan te kopen, maar ook bijvoorbeeld robots, machines voor de agrarische-, voedsel- en kunststofindustrie of bouwmachines en grondverzet vind je op de website. Net als compressoren, heftrucks of magazijninrichting. Voor de verkopers betekent het dat ze voor een goede prijs overtollige machines van de hand kunnen doen. Bijvoorbeeld omdat ze vervangen worden of omdat het bedrijf stopt met een activiteit. “Voor de koper geeft dit kansen om goede machines aan te schaffen tegen een gunstiger prijs dan nieuw”, vertelt Duijmelings. “Terwijl ze nog gewoon goed zijn en lange tijd operationeel kunnen zijn. Een goede machine kan nog vele jaren mee.”

Bij elkaar brengen
Surplex brengt hier de kopers en de verkopers bij elkaar. Dat betekent dat de kopers op één plaats een compleet en internationaal aanbod machines vinden. “Met de verkoper taxeren we de machines eerst om een goede waarde te bepalen. We brengen voor de verkopers de machines helemaal in kaart met beschrijvingen, onderhoudshistorie, inspectieverslagen, foto’s en andere documentatie die relevant is. Soms wordt een machine in meerdere kavels opgedeeld als dat beter is voor de verkoop”, gaat Ghislaine verder. Die content met de foto’s zijn belangrijk voor de koper die vaak op afstand moet bepalen of de machine interessant, en zijn prijs waard is. Dat is in deze tijd het onderscheid. “We hebben veel potentiële kopers van over de hele wereld en weten waarnaar ze op zoek zijn. Dat heeft een lokale dealer niet.” Ze ziet wel dat bedrijven bekender raken met het fenomeen B2B veilingen. “De koper betaalt de marktprijs en Surplex krijgt betaald op basis van de commissie van verkoper en koper. Dat is transparant.”

Het idee dat de koper na aanschaf alles zelf maar moet oplossen is ook achterhaald als het aan Duijmelings ligt. “We bieden service door met iedere koper contact te hebben over de dismantling, transport, im- en export van de machine. Vaak komt daarbij veel kijken en we zijn daar als internationaal bedrijf ervaren mee.”

Sneller operationeel
In deze tijd ervaart Duijmelings, die overigens een ruime ervaring heeft met de veilingwereld, dat vooral de snelheid van het proces interessant is. “De prijzen van grondstoffen als hout en metaal stijgen erg snel. Er is soms moeilijk aan te komen en dat vertaalt zich in hogere kosten en langere levertijden van nieuwe machines. Koop je een machine via een veiling, dan is dat gewoon erg interessant.” Surplex groeit ook tijdens het laatste jaar door. Het van oorsprong Duitse bedrijf kent een familiaire cultuur en hecht aan de service. Duijmelings: “We willen gewoon een betrouwbare partner zijn voor de klanten.

De Nederlandse vestiging is sinds april 2020 actief en heeft al verschillende interessante veilingen op de referentielijst staan. Een voorbeeld was kopergieterij LDM in Drunen, die door de ontwikkelingen van de koperprijzen moest stoppen. In Europa zijn maar weinig kopergieterijen en het bedrijf had unieke – en grote – machines in de verkoop. Het was voor ons de uitdaging goede kopers te vinden. Daar zijn we in geslaagd met ons wereldwijde netwerk. Zo leverden we een bijdrage aan deze bedrijfsbeëindiging wat natuurlijk nooit leuk is. En dat is iets dat we vaker horen: de opdrachtgevers zijn verrast dat een veiling veel opbrengt.”

En dat is wat de veiling interessant maakt, ook voor industriële machines als bij Surplex. De koper kan voor veel toepassingen een goede machine aanschaffen die snel operationeel kan zijn en tegen een gunstige prijs. De verkoper krijgt een goede prijs voor zijn overbodige of te vervangen materieel. Dat klinkt als een win-win situatie. “Door onze aanpak bieden we zowel de aanbieders als potentiële kopers veel ondersteuning en nazorg. Deze marktvorm mag gewoon bekender worden”, besluit Duijmelings.

Foto: Ghislaine Duijmelings, Managing Director, Surplex.

Quote

Economie nu.nl

24 november 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching