Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Technologie & Economie – Cryptomunten, met Bitcoin als bekendste voorbeeld, zijn populairder dan ooit. En hoewel de koers van veel cryptomunten nogal fluctueert, lijkt het erop dat steeds meer mensen met spaargeld hun toevlucht zoeken in cryptomunten. Da’s niet zo verwonderlijk want sparen bij je bank levert niks op en de aanschaf van cryptomunten is voor iedereen toegankelijk en lijkt meer rendement op te leveren.

De groeiende populariteit van crypto’s heeft geleid tot een sterk gevarieerd aanbod (er zijn inmiddels meerdere honderden varianten) maar slechts een handjevol domineert de markt(waarde). Voorbeelden zijn onder anderen Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin en Thether. Inmiddels wordt de totale waarde wereldwijd van alle cryptomunten geschat op meer dan $ 2.000 miljard.

Die toegenomen populariteit van cryptomunten heeft ertoe geleid, dat er een nieuwe industrie is ontstaan in de vorm van online dienstverleners die als intermediair fungeren en waar je crypto’s kunt aan- en verkopen. Deze online dienstverleners zijn vooral handig wanneer je als beginner wilt instappen; alleen ben je dan, net zoals bij je bank, afhankelijk van een tussenpersoon. Terwijl het oorspronkelijke idee achter crypto’s juist is dat je anoniem en zonder tussenkomst van een bank of overheid, de beschikking hebt over geld en (kosteloos) betalingen kunt verrichten. Overigens is die anonimiteit een belangrijke reden voor overheden en banken om alle cryptomunten te wantrouwen.

Niet voor niets hoor je de laatste tijd steeds vaker banken en overheden praten over de introductie van een digitale munteenheid. We moeten natuurlijk wel herkenbaar blijven zodat we te allen tijde belasting blijven betalen...!


De systemen achter cryptomunten
Wat veel mensen niet weten is, dat de verwerking van transacties van cryptomunten een enorme rekencapaciteit vraagt. De blockchaintechnologie die alle transacties faciliteert, is gebaseerd op duizenden decentrale computersystemen die allemaal met elkaar verbonden zijn. Een logisch gevolg van de snelgroeiende populariteit van cryptomunten is dan ook de snelgroeiende behoefte aan computercapaciteit en dat verklaart tevens de bouw van steeds meer nieuwe computercentra.

Die computercentra hebben stroom nodig voor duizenden computers net zoals de koelsystemen die nodig zijn om de temperatuur in zo'n gebouw te reguleren. Om u een indruk te geven van de hoeveelheid stroom die voor de cryptohandel nodig is, hebben we in onderstaande tabel het  wereldwijde stroomverbruik van de cryptomunt Bitcoin weergegeven ten opzichte van enkele andere grootverbruikers.

Land/Organisatie

Bevolking (x milj.)

Jaarlijks stroomverbruik (in Terrawatt Uur)

China

   1,433,00

       6.543

VS

       330,2

       3.989

Alle datacenters ter wereld

           -

          205

Staat New York

         19,3

          161

Bitcoin netwerk

           -

          129

Noorwegen

           5,4

          124

Bangladesh

      165,7

            70

Google

           -

            12

Facebook

           -

              5

Walt Disney Resort Florida

           -

              1

Bron: Cambridge Centre for Alternative Finance, maart 2021
NB: Dit voorbeeld behelst het stroomverbruik van 1 cryptomunt Bitcoin; er bestaan honderden cryptomunten.


Hoe ziet de toekomst van deze computercentra eruit?
Schone energie (windmolens, zonneparken) zal steeds vaker worden ingezet om deze computercentra van stroom te voorzien. Een recent voorbeeld is de bouw van computercentra in Noord-Holland waar windturbines (die in eerste instantie waren bedoeld voor energievoorzieningen van ca 380.000 huishoudens in Noord-Holland) alle opgewekte stroom leveren aan deze computercentra.

Saillant detail hierbij is dat de lokale overheid inmiddels in een juridische procedure is verwikkeld met de provincie over de vestiging van deze nieuwe computercentra omdat onder andere het stroomverbruik veel hoger uitvalt dan verwacht. Opmerkelijk dat overheden met elkaar bakkeleien in de rechtszaal waarbij de proceskosten geheel voor rekening zijn van belastingbetalers...!

Los van dit slechte voorbeeld zal iedere bouwer van nieuwe computercentra goed nadenken over de vestigingsplaats waarbij stroomvoorziening de belangrijkste, zoniet de allerbelangrijkste factor in het maken van een keuze zal zijn.

French Paulitz

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

09 december 2022

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue