Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Technologie – Eerder schreven we al bijdragen over de grootverdieners in de VS (https://salesforcemanagement.nl/nl/big-tech/de-grootverdieners-uit-de-usa-wat-cijfers-en-wetenswaardigheden/) en de gevolgen van hun opgebouwde marktposities voor onze samenlevingen. Dankzij de COVID-19 pandemie is de snelheid van hun groei alleen maar verder toegenomen.

Vandaar dat we besloten een tussenstand op te maken door middel van een overzicht (zie onderstaande tabel). Let op: dit zijn onder andere de omzetcijfers PER MINUUT.

Bedrijfsnaam

Omzet per minuut in Dollar

Waarde uitstaande aandelen in miljarden Dollar

Amazon

  955.517,00

   1,560

Apple

  848.090,00

   2,040

Alphabet (Google)

  433.014,00

   1,379

Microsoft

  327.823,00

   1,750

Facebook

  213.628,00

      733

Tesla

    81.766,00

      648

Netflix

    50.566,00

      238

Bron: visualcapitalist.com31-3-2021


Een kort rondje langs de digitale velden

Facebook krijgt steeds meer kritiek met betrekking tot privacyregelgeving, maar boekte desondanks een recordomzet van 27 miljard Dollar in het laatste kwartaal van 2020 en trok bijna 3 miljard actieve bezoekers per maand op haar belangrijkste platform (Instagram niet meegerekend).

Alphabet, de moedermaatschappij van Google, eindigde met ruim 182 miljard Dollar aan omzet in 2020 waarvan bijna 20 miljard afkomstig is van het Youtube-kanaal. Verder is het indrukwekkend te vermelden dat de zoekmachine van Google iedere dag ongeveer 4 miljard zoekopdrachten verwerkt; dat maakt het de populairste website ter wereld.

Amazon is in de VS de belangrijkste E-commerce website, maar doet het ook steeds beter in andere delen van de wereld. In 2020 realiseerde Amazon ruim 20 miljard Dollar omzet in Japan en 29 miljard in Duitsland. Traditiegetrouw is Amazon ook dominant in het VK en Amazon Web Services gaat stug door met de bouw van nieuwe datacenters.
En hoewel Tesla eigenlijk geen echte internetspeler is, heeft Elon Musk met zijn elektrische auto’s inmiddels op veel markten een stevige positie verworven en is het aandeel Tesla zeer gewild, vooral sinds er winst wordt gemaakt en de toekomst voor elektrische auto’s rooskleurig is.

Microsoft vertegenwoordigt het op een na hoogst genoteerde technologieaandeel met een totale beurswaarde van ruim 1.750 miljard Dollar! Voor velen is Microsoft nog steeds de maker van software voor onze personal computers (Office, Windows) maar het bedrijf is eveneens al jaren eigenaar van het populaire zakelijke platform Linkedin. Tevens heeft Microsoft zich met Azure een riante positie verschaft met allerlei clouddiensten.

Apple blijft iedereen verbazen vooral omdat het er telkens in slaagt met nieuwe diensten en producten nieuwe markten te veroveren. In het eerste kwartaal van 2021 realiseerde de diensten tak van Apple ruim 15 miljard Dollar omzet en waren vooral de accessoires (lees: wearables) goed voor omzetgroei (bijna 13 miljard Dollar) en bijdrage aan de nettowinst. Deze resultaten zorgen ervoor dat Apple met een waarde van ruim 2.000 miljard Dollar wederom de hoogst genoteerde beurswaarde ter wereld vertegenwoordigt.

Netflix heeft in 2020 ruim 52 miljoen nieuwe gebruikers kunnen verwelkomen. Vooral dankzij de COVID-19 pandemie groeide Netflix stevig door. De teller staat nu op 204 miljoen betalende gebruikers die in 2020 een snelgroeiend aantal originele nieuwe Netflixproducties kregen voorgeschoteld. Dat zal bijdragen aan verdere (omzet) groei van het aantal gebruikers in 2021.


Waar gaat dit eindigen?
In bovenstaande tabel staan deze 7 grootste Tech-fondsen met een totale beurswaarde van ruim 8.000 miljard Dollar. Ter indicatie: dat is net zoveel als het bruto nationaal product van Canada, Duitsland en Frankrijk bij elkaar opgeteld.

De vraag waar dit gaat eindigen valt niet zo makkelijk te beantwoorden, maar kleiner gaan deze reuzen sowieso niet worden. Dus gaan er wederom geluiden op om de macht van Big Tech te beteugelen, vooral sinds op Twitter, Youtube en Facebook bepaalde content wordt verwijderd en privacy nog steeds een heikel thema is.

Desondanks zijn we weer meer gebruik gaan maken van internetdiensten en zolang consumenten zoals u en ik dat blijven doen, zal de groei van Big Tech gewoon voortduren. En zolang we zelf geen last hebben van inbreuk op onze privacy en Facebook, Youtube en Instagram etc. gratis beschikbaar blijven, zie ik daar weinig verandering in komen.

French Paulitz

Quote

Economie nu.nl

22 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching