22
Sun, Dec

Economie & Duurzaamheid
Typography

Geniet van de natuur, maar betreed het thuis van de grutto met rust en respect. NLMagazine Duurzaamheid, Mileu - Het is lente en voor dieren de tijd van voortplanting. De vogels zitten op hun nesten te broeden en jonge haasjes liggen verscholen in het gras. Deze broedende en jonge dieren zijn nu op hun kwetsbaarst.

Om al deze dieren een betere kans te geven is het belangrijk om de hond aan te lijnen. Door loslopende honden vallen jaarlijks veel onnodige slachtoffers. “Maar mijn hond doet dat niet.”, is een vaak gehoorde reactie. Lees hieronder hoe ook jouw lieve, aanhankelijke en zeer goed luisterende hond voor verstoring kan zorgen. Maar vooral hoe kan je dit voorkomen?

De geur van een hond
Veel mensen zien als zij naar hun hond kijken hun lieve huisdier; hun maatje. Hij/zij luistert hartstikke goed, volgt je altijd en komt thuis lekker bij je op de bank kroelen. Die doet toch niets? Maar wat mensen vaak niet weten is dat bepaalde gedragingen van een loslopende hond in de natuur voor veel verstoring kan zorgen. Je hond die een paar meter achter je wandelt en even naast het pad de begroeiing inwandelt om een plasje te doen en meteen daarna weer terugkomt rennen. Dan is er toch niets gebeurd? Jawel! Alleen de geur en eventuele ontlasting van de hond kan voor met name broedende vogels er al voor zorgen dat ze daar geen nest meer willen maken of erger hun al bestaande nest met eieren achterlaten. Voor de natuur zijn honden roofdieren. Het zijn carnivoren en zo ruiken ze dus ook!

Onvoorspelbaar en verstorend gedrag
En ook jouw hond kan opeens onvoorspelbaar gedrag vertonen. Honden kunnen ‘zien’ met hun goede neus. Wanneer zij vogels, egels, hermelijnen, hazen of zelfs schapen ruiken kan opeens het jachtinstinct worden getriggerd. De hond schiet ervandoor, zo het bos of het weiland in. Dit veroorzaakt veel verstoring. Vogels, met name de grondbroeders, vliegen op. Als ze pech hebben zijn ze te laat en worden zijzelf door de hond gegrepen of wordt hun nest stukgemaakt. En zelfs wanneer dat dan gelukkig toch niet gebeurd is zorgt het opvliegen ervoor dat de eieren in een nest steeds weer een beetje afkoelen. Als er vaker verstoring is duurt de broedtijd langer, maar zou het ook kunnen dat de eieren helemaal niet meer uitkomen. Dus ja, ook jouw hond kan door zijn aanwezigheid, geursporen en ontlasting de natuur verstoren. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een mooie wandeling met je hond in de natuur?

In het Purmerbos zitten vooral fazanten, eenden en andere watervogels. In de gebieden van Waterland en de Zaanstreek heb je de verschillende weidevogels. In het open weidegebied waar vogels zich niet kunnen verstoppen zijn ze nog sneller verstoort. Zodra de grutto, kievit, tureluur of scholekster door verstoring allemaal tegelijkertijd opvliegen liggen de nestjes open en bloot in het veld. De kraaien, meeuwen, hermelijnen of een hond kunnen het nest dan gemakkelijk vinden en leegroven.

Mensen verstoren toch veel meer?
Niet alleen honden, maar ook de mens zelf kan voor verstoring en schade in de natuur zorgen, maar wanneer we ons aan de toegangsregels van het gebied houden dan is de verstoring minimaal. Mensen die fietsen, wandelen of joggen over het daarvoor bestemde pad volgen een vaste lijn en dieren kunnen daar aan wennen. Daarbij zijn de meeste wandelpaden zo aangelegd dat er voldoende rustgebied voor de dieren overblijft. Paden die wel middenin kwetsbare natuur liggen worden dan ook afgesloten tijdens het broedseizoen, zoals de wandelpaden in weidevogelgebieden.

Wat kun je doen om de natuur te helpen?

  1. Houd je aan de toegangsregels van het gebied.
  2. Blijf op de paden.
  3. Laat geen afval in de natuur achter.
  4. Honden aan de lijn.

Het Purmerbos bestaat uit een hondenlosloopgedeelte en een natuurbosgedeelte.
In het natuurbosgedeelte mogen géén honden komen en mag de natuur zijn gang gaan. Ook voor mensen die in het bos willen wandelen en geen honden tegen willen komen is dit een mooi wandelgebied.
In het losloopgebied van het Purmerbos mogen honden los, maar dan horen ze wel ten alle tijden onder appèl te staan. Houd je hond constant in zicht en weet wat hij/zij aan het doen is. Luistert jouw hond minder goed, heeft hij/zij een sterk (jacht)instinct, is hij/zij dominant? Doe dan juist in de broedperiode je hond aan de lijn, ook binnen het losloopgebied! Zo toon je je respect voor de natuur en je medemens.

Broedtijd, de hond aan de lijn
En kom je met je hond in de omgeving van een weidevogelgebied? Doe de hond dan sowieso tijdens de broedtijd aan de lijn. De hond kan er dan niet opeens vandoor gaan. En ook hier is het belangrijk op wegen en paden te blijven en zeker niet met de hond het weiland in te lopen, alleen al vanwege de geursporen die de hond achterlaat. Maar ook omdat hondenuitwerpselen ziektes aan het vee kunnen overbrengen.

Wees welkom in de natuur
Juist nu tijdens deze gekke tijden waar de coronamaatregelen ervoor zorgen dat we niet zoveel kunnen en mogen is het ontspannend om de natuur op te zoeken. Geniet dus ook van de (plaatselijke) natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Kijk op onze website voor natuurgebieden dichtbij huis.

Inga Tessel in Noord-Holland

Quote

Economie nu.nl

22 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching