Economie & Duurzaamheid
Typography

Er is geen Planet B, maar er is wel Warmonderhof - Meeloopdag Student Quinten Piek in de tuinbouwkas van Warmonderhof - Fotograaf: Louise van den Broek/Aeres Warmonderhof NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Er is geen ‘Planet B', maar er is wel Warmonderhof, die serieuze alternatieven biedt voor een gezonde landbouw. Warmonderhof is een vrijeschool-mbo voor biodynamische land- en tuinbouw.

Via een uitgekiende combinatie van wonen, werken en leren worden jongeren in vier jaar voorbereid op hun taak als ‘boer van de toekomst’. Kom naar de meeloopdag op 1 april (geen grap). Www.warmonderhof.nl/opendagen

Ben jij jong, werk je graag buiten en wil je de wereld verbeteren via een duurzame vorm van landbouw? Word biodynamisch tuinder, veehouder, fruitteler of akkerbouwer! Dat is echt het beroep van de toekomst. Dat is de boodschap van Warmonderhof, een samenwerkingsverband van Aeres MBO Dronten Warmonderhof en Stichting Warmonderhof. Samen verzorgen deze organisaties op 85 hectare landbouwgrond in Dronten de opleiding tot biodynamisch boer of tuinder.

Boer in deze actualiteit
De landbouw is enorm in beweging. De vraag: ‘Is boer worden iets voor mij?’, speelt zich tegenwoordig af tegen de actualiteit van klimaatbewustzijn, stikstofproblematiek, afkalvende biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid. Biodynamische landbouw gaat uit van de kringloop, diereigen veehouderij en grondgebondenheid. Volgens Warmonderhof is dit het begin van de oplossing voor de huidige landbouwproblematiek. Studenten van de school vertellen graag over hun ervaringen als aankomend boer of tuinder. Lees hier de verhalen van voltijdstudenten. 

Wonen – werken – leren
Warmonderhof is een vrijeschool-mbo en werkt volgens het principe ‘wonen-werken-leren’. Het schoolgebouw van Aeres MBO Dronten Warmonderhof staat tussen de praktijkboerderijen van Warmonderhofstede, een gemengd biodynamisch Demeterbedrijf. Op Warmonderhofstede wordt al zeventig jaar biodynamisch geteeld. Er is veel ervaring met deze vorm van landbouw en nieuwe boeren worden dan ook net zoveel in de theorie als in de praktijk opgeleid. Jongeren wonen op het erf. Elke middag werken ze op het land. Elke ochtend krijgen ze theorieles. Er is ook een deeltijdopleiding voor volwassenen. Die volwassen studenten komen één dag per week naar de school voor theorieles en lopen twee dagen per week stage op een boerderij naar eigen keuze elders in het land.

Toekomstperspectief
De studenten die op Warmonderhof worden opgeleid, kunnen voldoen aan de dringende vraag van de huidige bewuste consument naar duurzaam en zo lokaal mogelijk geproduceerd eten, waarbij bodem, planten en dieren niet worden uitgeput en waarvoor de boer een eerlijk loon krijgt. Waarbij de kringloop centraal staat en een gezonde bodem de basis is voor gezond voedsel. Afgestudeerden van Warmonderhof kom je tegen in binnen- en buitenland, als ondernemer of medewerker op grote en kleine boerderijen, begeleider op zorgboerderijen of stadslandbouwprojecten, in allerlei uitvoerende of leidinggevende functies in natuurvoedingswinkels, groothandels of productverwerkende bedrijven.

Over Warmonderhof
Stichting Warmonderhof verzorgt het wonen en het werken op de Warmonderhofbedrijven. Aeres Warmonderhof verzorgt de voltijd- en deeltijdopleidingen en regelt stages op overige praktijkbedrijven in de omgeving van de school. Dan is er nog Warmonderhof Trainingen, dat kortdurende trainingen aanbiedt voor agrarische professionals.

Aanmelden
Aanmelden voor een meeloopdag is noodzakelijk. Dat kan via www.warmonderhof.nl/opendagen

Quote

Economie nu.nl

10 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching