Economie & Duurzaamheid
Typography

Ca € 100 miljoen boete voor Volkswagen wegens niet-halen Europese CO2-norm 

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - De Volkswagen Groep heeft in 2020 de door de Europese Unie gestelde norm voor CO2-uitstoot Unie niet gehaald. De grootste autofabrikant ter wereld moet daarvoor diep in de buidel tasten voor de mogelijk opgelegde boete van ca € 100 miljoen.

Om aan een boete van de Europese Unie te ontkomen, verenigde Volkswagen zich met een aantal aurofabrikanten van elektrische auto's in een ‘CO2-poule’, een slim bedachte manier om CO2-uitstoot uit te smeren over verschillende autobouwers. Desondanks wordt het CO2-doel nog met 0,5 gram per auto per kilometer overschreden.

 

Dat is natuurlijk stevig balen, zeker als het je als autofabrikant is gelukt om de uitstoot terug te brengen van 119 naar 92 gram per kilometer, een daling van een dikke 20%. Helaas is dit echter nog 0,5 gram per auto te weinig. En daar krijg je dan een boete voor van ca € 100 miljoen. De terugloop van CO2-uitstoot dankt men voor een groot deel aan de verkoopsuccessen van de ID.3. Die volledig elektrische nieuwkomer was goed voor 56.500 van de in totaal 134.000 verkochte elektrische Volkswagens..

Bron: Autoweek

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

23 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue