NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Nederland heeft een van de slechtste duurzame concurrentieposities van Europa. Dat blijkt uit de nieuwste ‘Global Sustainability Competetive Index’ (GSCI), die met tientallen criteria meet hoe duurzaam en concurrerend een land is.
Door een gebrek aan natuur en kwistig materiaalgebruik staan we onder landen als Hongarije en Roemenië.
Nederland staat vijfentwintigste en is daarmee een van de laagst genoteerde EU-landen.
De top 3 van de lijst bestaat uit de Scandinavische landen Zweden, IJsland en Denemarken. Scandinavië scoort met name hoog dankzij de combinatie van sociale voorzieningen, intellectuele ontwikkeling en de grote hoeveelheid natuur.
Onder Nederland komen grote economieën zoals de Verenigde Staten (32) en China (37).
Sommige landen met een laag BBP staan toch verrassend hoog in de lijst. Nepal staat bijvoorbeeld op plek 53, vooral omdat het zoveel natuur heeft.
Dat Nederland lager scoort heeft een paar oorzaken. Omdat we een dichtbevolkt land zijn is er minder ruimte voor de natuur. Daarnaast is het grondstofverbruik in ons land veel minder efficiënt dan in andere Europese landen. De combinatie van die twee factoren zorgt voor de relatief lage positie op de lijst, achter veel andere Europese landen.
Hogere score dankzij duurzaamheid
De ‘Global Sustainability Competetiveness Index’ kwam deze week uit. Hij meet hoe concurrerend landen zijn en neemt daarbij duurzaamheid mee als belangrijk aspect van de posititie. De lijst is een soort alternatief voor de kredietbeoordelingen die bekende bureau’s als Standard & Poor’s en Moody’s uitgeven.
Landen die in die traditionele ratings laag scoren, krijgen in dit systeem soms een hoger cijfer, omdat ze - al dan niet bewust - duurzamer zijn dan andere landen. Zo heeft Argentinië bij de kredietbureaus een rating van CCC, terwijl dit in de GSCI een BB+ wordt. De rating van een olieland zoals Quatar wordt juist lager, omdat olie niet voor een duurzame concurrentiepositie zorgt.
Investeren in duurzaamheid
De denktank achter deze index gebruikt 117 meetbare criteria om de lijst samen te stellen. De gegevens komen van officiële instanties als het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. Uiteindelijk zorgen deze criteria voor een rating op vijf gebieden, van sociaal kapitaal tot natuurbeheer en intellectuele kracht. Het is de negende keer dat deze lijst uitkomt.
De makers willen graag bewustzijn onder investeerders en het publiek creëren. Nu al willen steeds meer beleggers dat de bedrijven waarin ze investeren een plan hebben voor duurzaamheid. Fossiele bedrijven zijn tegenwoordig risicovolle investeringen. De GSCI laat zien hoe investeerders met feiten en cijfers een duurzame geldbeslissing kunnen nemen.
Bron: Marc Seijlhouwer, Duurzaam bedrijfsleven