Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Ruim 20% van de ondernemers verwacht in 2021 minder te investeren dan dit jaar; 15% verwacht juist meer investeringen.

Een meerderheid voorziet volgend jaar een toename in omzet en personeel, maar het optimisme is minder groot dan in voorgaande jaren. Ondernemers zijn het vierde kwartaal van 2020 overwegend pessimistisch ingegaan.


Pessimisme
Deze gegevens komen naar voren uit de recente Conjunctuurenquête die is uitgevoerd door VNO-NCW, MKB-Nederland in samenwerking met het CBS, de Kamers van Koophandel en het Economisch Instituut voor de Bouw. Het onderzoek is begin oktober uitgevoerd onder niet-financiële bedrijven met minimaal vijf werknemers. Het is voor het eerst in zeven jaar dat ondernemers minder investeringen voorzien in het volgende jaar dan in het lopende jaar. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de onzekerheid en verslechterde buffers bij bedrijven. Over het laatste kwart van dit jaar heerst meer pessimisme onder ondernemers dan het vorige kwartaal. Dit gevoel leeft met name in de horeca. 


Meer thuis werken
 
Een vraag in de enquête is of ondernemers structurele veranderingen in de bedrijfsvoering zien, bijvoorbeeld als gevolg van de corona-, stikstof- en/of klimaatcrisis. 30% geeft aan dat er meer thuis zal worden gewerkt. Ook blijkt dat ondernemers steeds meer online zijn gaan samenwerken; 16% meldt dan ook dat investeren in digitalisering het belangrijkste speerpunt is. Ruim 15% noemt verduurzaming als belangrijkste verandering en bijna 14% van de ondernemers zet in op een flexibeler personeelsbestand.


Bron: VNO-NCW

 

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

23 januari 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Kranten ad

Aanbevolen artikelen