22
Sun, Dec

Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Duurzaamheid, natuur & Milieu - In de herfst valt in ons land de meeste regen. Het is natuurlijk niet fijn als je tuin na iedere plensbui onder water komt te staan.

Met een paar slimme stappen richt je hem zo in dat wat meer regen dan gebruikelijk geen problemen hoeft op te leveren. Kies voor gras en planten in plaats van tegels en beton. En zorg voor wat reliëf. Dat geeft je tuin ook nog eens meer diepte en afwisseling.


Tegel eruit, plant erin
De beste manier om wateroverlast te voorkomen, is door water geen kans te geven om te blijven staan. Dat doe je bijvoorbeeld door je tuin te beplanten en niet (helemaal) te bestraten. Door stenen en beton kan het water niet de grond in, door gras of borders wel. En planten absorberen heel wat vocht, want dat hebben ze nodig om te kunnen groeien. Ze zorgen bovendien voor meer zuurstof en een betere luchtkwaliteit. Er leven allerlei insecten op en dat trekt weer vogels aan. Een ander groot voordeel van een natuurlijke tuin zonder (veel) tegels is dat hij in de zomer niet zo warm wordt en in de winter niet zo koud.


Stevig en waterdoorlatend
Wateropvang in de tuin is prima, maar het zit niet echt lekker op een tuinbank die wegzakt in de blubber … Een stevige ondergrond is dan wel praktisch. Kies voor schelpen of grind of leg tegels niet strak tegen elkaar aan, maar laat er wat ruimte tussen waar bijvoorbeeld gras kan groeien. Dan kan water weglopen.


Blije vogels
Reliëf zorgt eveneens voor een betere waterhuishouding in je tuin. Een beetje hoogteverschil doet vaak wonderen. Als je de bestrate delen, zoals je terras, iets hoger en licht aflopend aanlegt, kan het water dat daarop valt de tuin in stromen. Daar zakt het dan rustig de grond in.

Ook aarden heuveltjes hebben effect. Een dikkere laag aarde kan immers meer water opvangen. Daar kun je weer mooie bloeiende planten op laten groeien. Zo krijg je een natuurlijke tuin met veel variatie. En daar worden tuinvogels heel blij van.


Vogelbescherming Nederland

 

Quote

Economie nu.nl

22 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching