Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Economie en duurzaamheid - “De beste manier om een samenleving bij elkaar te houden is door te zorgen voor groei en banen”,  stelde Hans de Boer, voorzitterschap van VNO-NCW, deze week in zijn afscheidsrede. “Dat hebben we als bedrijfsleven de afgelopen zes jaar ook gedaan.

Toch is het sentiment ten opzichte van het bedrijfsleven niet echt veranderd en dat is schadelijk.”

 

Negatief sentiment kost banen

Deze negatieve sentimenten hebben er volgens De Boer onder meer toe geleid dat bedrijven die zich door de Brexit in Amsterdam hadden kunnen vestigen, nu in Frankfurt, Parijs en Luxemburg zitten. “Omdat wij als enige in Europa speciale wetgeving hebben die de bonussen in de financiële sector limiteert op 20 procent van het salaris. Dat kost ons economische groei en banen waar iedereen van had kunnen profiteren.”

 

Waardering voor kracht Nederland

Hans de Boer is na ruim zes jaar voorzitterschap wel blij met de toegenomen waardering voor de kracht van Nederland. “In 2014 begon ik aan het eind van een heel diepe crisis. Niemand gaf meer een cent voor de kans op economische groei. Maar ik dacht: als we ervoor gaan in Nederland, is the sky the limit. Gelukkig kreeg ik gelijk: er kwam ook weer beweging in de economie en groei. Ik heb het de afgelopen jaren wel duizend keer uitgedragen: we mogen dan een klein landje zijn, maar we hebben een grote en sterke economie.”

 

Politici zitten er niet voor zichzelf

Zelf heeft hij meer waardering gekregen voor politici. “We lopen weleens te schelden op de politiek – en zij vast op ons – maar ik heb de afgelopen jaren heel veel respect gekregen voor die mannen en vrouwen. Inclusief de hard werkende ambtenaren op de ministeries. Zeker 98 procent van hen zit er niet voor zichzelf maar voor een betere samenleving.”

 

Bedreigingen toegenomen

We lastig vindt hij de bedreigingscultuur die de afgelopen jaren steeds erger is geworden. Zelf kreeg hij daar helemaal aan het begin van zijn voorzitterschap al mee te maken, naar aanleiding van een interview in de Volkskrant, waarin hij het woord ‘labbekakken’ gebruikte. Maar ook politici krijgen daar veel mee te maken. “Dat ís nu eenmaal zo, en daar moet je tegen kunnen, maar we mogen ook wel een beetje zuinig zijn op onze ambtsdragers. En het zou er niet toe mogen leiden dat je niet meer durft te zeggen waar het op staat.” 

Bron: www.vno-ncw.nl/forum

 

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

24 oktober 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Kranten ad

Aanbevolen artikelen