24
Sun, Nov

Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - De provincie Noord-Holland trekt deze coalitieperiode bijna 73 miljoen euro uit om klimaatneutraal te worden.

Om dat te bereiken zet zij onder meer sterk in op het ontwikkelen van waterstof als alternatief voor gas. Zij ziet kansen voor aardwarmte en maakt zich hard voor de aanleg en uitbreiding van elektriciteits- en andere energie-netwerken. Daarnaast wil zij grondstoffen zoveel mogelijk hergebruiken en de voedselvoorziening verduurzamen. Dit staat in het Actieprogramma Klimaat, dat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben vastgesteld.

Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat & Energie: “Er leiden meerdere wegen naar een klimaatneutraal Noord-Holland. Dit biedt ook kansen. Noord-Holland bruist van de innovaties, op talloze gebieden, die een bijdrage kunnen leveren aan de verduurzamingsslag die we moeten maken. Samen met alle betrokkenen gaan we ervoor zorgen dat we onze doelen halen.”

De CO2-uitstoot moet in 2030 met 49% zijn verminderd ten opzichte van 1990. In 2050 is Noord-Holland klimaatneutraal en circulair om klimaatverandering tegen te gaan. Het Actieprogramma Klimaat focust op vijf thema’s, die alle werkzaamheden van de provincie raken: duurzame elektriciteitsopwekking, gebouwde omgeving, industrie, landbouw en landgebruik en mobiliteit. Een goede energie-infrastructuur is dan ook essentieel. Ook het vastgoed, de weginfrastructuur en de energie-inkoop van de provincie zelf worden verder verduurzaamd.

 

Duurzame energie 

De energietransitie biedt kansen voor de Noord-Hollandse economie en verduurzaming van onze samenleving. Tegelijkertijd stelt zij ons voor een flinke opgave met een hoge urgentie. We kiezen daarbij voor verschillende routes, waarbij een passende energie-infrastructuur een belangrijke randvoorwaarde is. De Regionale Energiestrategieën, één voor het noordelijke en één voor het zuidelijke deel van de provincie, geven hier voor een belangrijk deel invulling aan. Met waterstof kan met name de industrie een grote duurzaamheidsslag maken. De havens in het Noordzeekanaalgebied en Den Helder zijn een belangrijke draaischijf en schakel in het toekomstige energiesysteem.

Met alleen duurzame elektriciteit redden we het niet als we klimaatneutraal willen worden. Het verduurzamen van de bestaande gebouwde omgeving is een grote uitdaging binnen het Klimaatakkoord. Als woningen in 2030 van het gas af moeten, kunnen zij op verschillende manieren verwarmd worden. Daarom zetten we in op mogelijkheden voor het gebruik van aardwarmte in verschillende gebieden in Noord-Holland. Ook voor het verwarmen van kassen kan dit gebruikt worden.

 

Energie besparen 

De provincie wil ondernemers stimuleren om samen de energietransitie te versnellen. De Green Biz Green Deal in de IJmond op initiatief van de Omgevingsdienst IJmond en de gemeenten, is daar een mooi voorbeeld van dat navolging verdient in de rest van de provincie. Met grootverbruikers in de industrie zijn afspraken gemaakt over energiebesparende maatregelen. Ook het hergebruik van grondstoffen kan indirect een grote bijdrage leveren aan de reductie van de uitstoot.  

Bodemdaling is een andere grote veroorzaker van de uitstoot van broeikasgassen. De provincie zet actief in op het tegengaan daarvan met een innovatieprogramma Veen. We bevorderen daarnaast kringlooplandbouw en dragen bij aan kortere voedselketens. In het Regionaal Mobiliteitsplan komen veel duurzaamheidsambities op het gebied van mobiliteit samen, zoals het stimuleren van tankstations voor biobrandstoffen.

 

Meer informatie
Wilt u meer weten? Raadpleeg dan het dashboard energietransitie dat inzicht geeft in de ontwikkeling van het energieverbruik, opgewekte duurzame energie en CO2-uitstoot in Noord-Holland: https://data.noord-holland.nl/dashboard/energietransitie/co2-uitstoot/

Quote

Economie nu.nl

24 november 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching