22
Sun, Dec

Economie & Duurzaamheid
Typography

NLmagazine Economie & Maatschappij – Toen in 2011 de kerncentrale in Fukushima ernstig beschadigd raakte door een vloedgolf pasten niet veel later verschillende landen hun beleid ten aanzien van kernenergie aan; in Duitsland zijn, volgens de laatste berichten, alle centrales in 2022 gesloten en in Italië zijn inmiddels alle centrales dicht.

Ook worden kerncentrales gesloten omdat ze inmiddels verouderd zijn; de VS en Europa waren de eerste regio’s waar kerncentrales in grotere aantallen werden gebouwd en daar staan dan ook de meeste verouderde centrales. 

Ondanks de sluiting van steeds meer kerncentrales, voorzien kerncentrales nog steeds in ongeveer 10% van de wereldwijde productie van elektriciteit en dat percentage groeit gestaag. Dat wordt vooral veroorzaakt door de nieuwbouw van kerncentrales in het Midden-Oosten en Azië; China beschikt inmiddels over meer dan 50 installaties. Onderstaand plaatje biedt een overzicht van de al operationele centrales en de in aanbouw zijnde. 
 
Hoe ziet die ontwikkeling eruit in de VS en Europa? 
De sluiting van zowel Europese als Amerikaanse kerncentrales leidt er (nog) niet toe dat we minder afhankelijk zijn van kernenergie. Uit onderstaand overzicht blijkt de afhankelijkheid van kerncentrales in zowel de VS als in Europa. 

En het blijft natuurlijk vreemd dat kernenergie, vooral in Europa, door bijzonder weinig overheden als serieuze energiebron wordt gezien voor de opwekking van onze groeiende behoefte aan elektriciteit. Zeker in het kader van alle initiatieven die er zijn om de uitstoot van CO2 te verminderen; een kerncentrale stoot geen broeikasgassen uit en is vele malen efficiënter dan een centrale die door fossiele brandstoffen wordt gevoed. De huidige discussie met betrekking tot biomassa is daar een mooi voorbeeld van..................... 


Dus wat te doen met kernenergie? 
Gelukkig zijn er voorzichtig discussies gestart, ook in Nederland, waardoor kernenergie alsnog op de agenda staat. Bovendien is er een nieuwe generatie miniatuur kernreactoren in de maak die thorium als brandstof gebruiken; dat maakt ze goedkoper te bouwen en eenvoudiger te beheren. Helaas is er nog diepgaand onderzoek nodig en zal het nog wel 20 jaar duren voordat de eerste thorium centrale(s) operationeel zijn. 

Kortom, onze groene agenda en groeiende behoefte aan elektriciteit maken het noodzakelijk te kijken naar meerdere opties; kernenergie dus niet bij voorbaat uitsluiten.................................... 

French Paulitz 

Quote

Economie nu.nl

22 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching