Economie & Duurzaamheid
Typography

Technologie & Economie – Nieuwe technologieën hebben ons leven, zonder dat we dat direct in de gaten hebben, de afgelopen 10 jaar behoorlijk beïnvloedt.

Voor iemand die nog studeerde in een periode dat de Personal Computer op hogescholen en universiteiten een noviteit was en internet nog ‘de ver van ons bed show’, zijn al die veranderingen inmiddels duidelijk zichtbaar.

Vooral het bedrijfsleven zet nieuwe technologieën in omdat grote voordelen kunnen worden behaald en niet alleen aan de kostenkant; vooral omdat het groeimogelijkheden biedt en (een nieuwe generatie) consumenten graag digitaal worden bediend. Een veelgebruikt voorbeeld is natuurlijk Amazon dat eigenlijk gewoon een technologiebedrijf is waar klanten een optimale ervaring geboden wordt. En vergeet niet dat duizenden kleinere bedrijven gebruik maken van zowel de webwinkel als de logistieke diensten van Amazon, en dat allemaal omdat de technologie van Amazon oneindig schaalbaar is. Maar ook in andere industrieën wordt digitale technologie steeds vaker ingezet.

 

De verbonden mens – Leuk of lastig?
De introductie van allerlei slimme apparaten heeft ‘op afstand werken’ aanmerkelijk vereenvoudigd en onze werktijden flexibel gemaakt. In onderstaand plaatje geven we weer wat we verstaan onder een ‘verbonden’ werknemer.

Wat opvalt is dat een ‘verbonden’ werknemer vooral zijn eigen keuzes kan maken, gebaseerd op ‘real time’ informatie. Andere voordelen zijn:

  • Vermindert menselijke fouten
  • Verhoogt de productiviteit
  • Vermindert bedrijfsongevallen
  • Bespaart tijd en geld
  • Observeert eigendommen 24/7.

 

 

Wat is nodig ter ondersteuning van de ‘verbonden’ werknemer?
Vooral in traditionele industrieën als olie en gas, chemie en in de bouw wordt steeds vaker digitale technologie ingezet ter ondersteuning van ‘verbonden’ werknemers. Onderstaand plaatje geeft voorbeelden van werknemers die dankzij (digitale) technologie hun werkzaamheden uitvoeren.


Bedrijven zetten daartoe allerlei platformen in die gebruik maken van kunstmatige intelligentie en datacollectie zodat productieprocessen worden gecontroleerd een aangestuurd. Sensoren verschaffen informatie over de status van risicovolle onderdelen en dankzij Cloud computing worden data snel en veilig met alle betrokkenen gedeeld. Denk ook aan de inzet van 3D brillen voor de virtuele projectie van objecten in een gebouw zodat een aannemer precies weet waar scheidingswanden of leidingen moeten worden geplaatst.

En vergeet niet de kantooromgevingen waar iedereen toegang heeft tot samenwerkingsplatformen en een digitale assistent de traditionele secretaresse heeft vervangen zodat zij hoogwaardiger werk en meer verantwoordelijkheid op zich kan nemen.

Ter afsluiting een overzicht van de diverse voordelen die bedrijven ervaren van ‘verbonden’ werknemers.


De COVID-19 pandemie die ons wereldwijd dwong om meer ‘op afstand’ te werken heeft ons met de neus op de feiten (lees: voordelen) gedrukt; technologie die al langer beschikbaar was heeft een permanente gedragsverandering teweeggebracht. Daarmee is ook ons reisgedrag (woon-werkverkeer, vliegverkeer) ingrijpend verandert en dat is goed nieuws voor het milieu.

Dus de vraag of digitale transformatie een hype is kunnen we beantwoorden met een definitief ‘Nee’. Niet alleen levert het grote voordelen op voor bedrijven en onze samenlevingen, het beïnvloedt de levensvatbaarheid van organisaties, draagt bij aan economische voorspoed en een schoner milieu.

We staan pas aan het begin van een lange en ingrijpende digitale reis; Reist u mee?

 

French Paulitz

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

27 september 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Kranten ad

Aanbevolen artikelen