Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Economie & Techniek – Clouddiensten zijn niets meer of minder dan aan elkaar geknoopte computers die, dankzij alle internetverbindingen, allerlei diensten bieden zoals de opslag van data (denk aan foto’s, documenten etc.) maar ook toegang geven tot toepassingen voor samenwerking.

Over het algemeen wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende mogelijkheden:

  • Infrastructuurdiensten – vooral voor zakelijke gebruikers die behoefte hebben aan computercapaciteit etc. Aanbieders hiervan zijn o.a. Microsoft met Azure en Amazon Web services;
  • Platformdiensten – idem als infrastructuur, maar aangevuld met tools voor softwareontwikkeling;
  • Softwarediensten – het aanbieden van kant en klare software oplossingen, zoals Dropbox en Office 365 van Microsoft.

 

De gestage opmars van clouddiensten gaat in stevig tempo door. Steeds meer mensen maken, zowel zakelijk als privé, gebruik van Clouddiensten. De verwachtingen zijn dat in 2025 meer dan de helft van alle data zal zijn opgeslagen op servers in ‘de Cloud’. En ondanks bezwaren met betrekking tot privacy en security zien steeds meer gebruikers de grote voordelen van clouddiensten zoals toegankelijkheid en beschikbaarheid (anytime, anyplace, anywhere).

 

Wie zijn de grote spelers?
De grote aanbieders van clouddiensten staan in onderstaande tabel netjes op een rij.

Aanbieders

Marktaandeel 2019 in %

Jaarlijkse groei in %

Amazon Web Services

   32,3

   36

Microsoft Azure

   16,9

   63,9

Google Cloud

     5,8

   87,8

Alibaba Cloud

     4,9

   63,8

Rest

   40,1

   23,3

Bron: Visualcapitalist.com

 

Het zijn vooral Amerikaanse dienstverleners die de toon zetten. China is echter met een opmars bezig. In 2025 zal daardoor het Amerikaanse aandeel terugvallen van ruim 50% naar 31% en China zal zijn aandeel zijn groeien naar ruim 15% tegen 6% in 2019.


Hoe ziet de toekomst van clouddiensten eruit? 
Dankzij alle clouddiensten is de wijze waarop we werken ingrijpend veranderd. Dat werd vooral duidelijk tijdens de COVID-19 pandemie; zonder alle beschikbare clouddiensten zouden onze samenlevingen veel meer ontwricht zijn dan nu het geval was.

De verwachtingen zijn dat in 2025 de totale omvang van alle clouddiensten ruim 5x groter zal zijn dan in 2018. Het zou me echter niets verbazen als dat nog groter zal zijn.


French Paulitz

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

12 augustus 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Kranten ad

Aanbevolen artikelen