Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Economie & Duurzaamheid - Chemisch bedrijf Bayer moet ca $ 10,9 miljard betalen ter afwikkeling van een veelheid van kankerclaims als gevolg van het gebruik van haar onkruidverdelger Roundup. Het gebruik van dit glyfosaat-gebaseerde product heeft geleid tot ongeveer 125.000 rechtszaken omdat men claimt dat Roundup kankerverwekkende effecten heeft.

Roundup werd oorspronkelijk gelanceerd door de Amerikaanse firma Monsanto, die in 2018 door Bayer werd overgenomen. Sinds de introductie meer dan vier decennia geleden, is Roundup bekend geworden als 's werelds meest populaire onkruidverdelger.

Schikking maar ook nog giga-boetes
Voor alles wat met gezondheid te maken heeft, is het verbod op producten als Roundup natuurlijk een grote positieve stap in de goede richting. Bayer moet daar echter financieel hevig voor in de buidel tasten met het afwikkelen van de klachten en de inherente financiële vergoedingen. Daarnaast zijn de aandelen van de Duitse farmaceutische reus gigantisch in waarde gedaald.

Als onderdeel van de schikking, zal Bayer ca. $ 9,6 miljard aan uitstaande vorderingen betalen. In een verklaring op haar website meldt het bedrijf dat zij verder ca $ 1,25 miljard zal reserveren voor eventuele toekomstige acties en/of claims.

Naast de financiële compensatie voor het gebruik van Roundup, betaalt Bayer ook nog eens ongeveer $ 820 miljoen als gevolg van watervervuiling door het gebruik van de nu verboden giftige chemische verbinding PCB (polychloor bifenyl).

Verder betaalt Bayer ook nog eens $ 400 miljoen ter afwikkeling van de  beschuldigingen dat haar dicamba-gebaseerde herbicide schade aan gewassen heeft veroorzaakt. Dicamba is nu dus ook verboden in Amerika.

Van de totale boete wordt ca $ 5 miljard dit jaar (2020) uitbetaald; in 2021 volgen de andere $ 5 miljard. Bayer zei dat er nog geen akkoord was bereikt voor ongeveer 25% van de uitstaande vorderingen. Het in New York gevestigde advocatenkantoor Weitz & Luxenberg maakte onlangs  bekend reeds een schikking te hebben getroffen voor bijna 100.000 personen.

Werner Baumann, chief executive van Bayer: "De Roundup-schikking op het juiste moment waardoor er een einde komt aan een lange periode van onzekerheid”. Hij legde eveneens de nadruk op het feit dat wetenschappers aangeven dat ‘Roundup geen kanker veroorzaakt en daarom niet verantwoordelijk is voor de ziekten die in de rechtszaak worden beweerd’. Bayer ontkent dat glyfosaat een kankerverwekkende stof is, een visie die door de Amerikaanse ‘Environmental Protection Agency’ wordt ondersteund.

 "Het heeft allemaal heel lang geduurd, maar we zijn erg blij dat gerechtigheid is geschied voor  de tienduizenden mensen die, buiten hun schuld, lijden aan Non-Hodgkin Lymphoma nadat zij een product hadden gebruikt waarvan Monsanto hen verzekerde dat dit veilig was”, aldus Robin Greenwald, voorzitter Environmental Pollution and Consumer Protection bij Weitz & Luxenberg.

Verbod op glyfosaat
De Duitse chemiereus Bayer kocht Monsanto twee jaar geleden voor $ 63 miljard en kreeg meteen juridisch gedonder over het herbicide, een chemische bestrijdingsmiddel dat het giftige glyfosaat bevat. In augustus 2018 deed een Californische rechtbank de eerste uitspraak waarbij Roundup werd gekoppeld aan kanker en waarvoor eisers een aanzienlijke schadevergoeding vorderden.  

In hun rechtszaken, verwijten gebruikers van Roundup dat het bedrijf glyfosaat als werkzame stof heeft toegevoegd, een stof waarvan men beweert dat dit non-Hodgkin lymfoom en andere  vormen van kanker veroorzaakt. Ondanks het feit dat we wetenschap nog niet is overtuigd van de veiligheid van glyfosaat, wordt dit actieve ingrediënt toch nog toegevoegd aan veel onkruidverdelgers.  

Sommige landen hebben het gebruik van herbiciden die glyfosaat bevatten verboden, terwijl daarvan in andere landen weer geen sprake van is en aldus vrijelijk kan worden gebruikt. Ook in Nederland is het gebruik van Roundup sinds kort niet meer verboden. Of dit product na alle commotie ooit nog door iemand in Nederland wordt aangekocht, blijft natuurlijk de vraag.

Jos de Jong

Quote

Economie nu.nl

24 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching