22
Sun, Dec

Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Economie & Maatschappij – Bijna iedereen heeft de laatste jaren wel iets gehoord of gelezen over Bitcoin als ware het de standaard in het crypto currency domein.

Daar waar Spa als merknaam al decennia synoniem staat voor bronwater, zo staat Bitcoin synoniem voor alle cryptomunten. Daarmee zijn we enigszins op het verkeerde been gezet, want er bestaan heden ten dage duizenden verschillende soorten cryptomunten die als internationale markt een waarde vertegenwoordigen van omgerekend $ 200 miljard; en dat zijn dus niet alleen maar Bitcoins...


Hoewel deze markt redelijk nieuw lijkt, bestaan het idee en de technologie erachter (lees: Blockchain) al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw; asynchrone communicatie in combinatie met decentrale databases waardoor op een eenvoudige manier (financiële) transacties worden gefaciliteerd, zonder een tussenpersoon zoals bijvoorbeeld een bank.
Pas jaren later, in 2009, wordt Bitcoin geïntroduceerd als een eerste crypto munt, daarna gaan de ontwikkelingen hard. Binnen 2 jaar na deze introductie, worden nieuwe cryptomunten aangeboden zoals Litecoin en in 2012 wordt Ripple opgericht waarmee wereldwijd betalingen worden gefaciliteerd op basis van blockchain technologie. En in 2017 schiet de prijs van een Bitcoin richting de $ 20.000 en zijn meer dan 1.000 verschillende soorten cryptomunten beschikbaar.


Waarom zijn cryptomunten handig?
Met een cryptomunt kun je gewone aankopen doen en je kunt ze gebruiken voor een spaarrekening. Daarbij is het prettig te weten dat, dankzij encryptie, alle transacties volledig anoniem zijn. Dat maakt cryptomunten ook aantrekkelijk voor dubieuze transacties; denk bijvoorbeeld aan criminelen of terroristische organisaties. Vandaar dat overheden dit systeem graag zouden reguleren; niet alleen om criminelen of terroristen te traceren, maar ook om belasting te kunnen heffen op (digitaal) vermogen.

 

Wie zijn nu de belangrijkste spelers?
Het moge duidelijk zijn dat er vele voordelen kleven aan het gebruik van cryptomunten en dat als gevolg ervan bestaande banken hun verdienmodel zien verdwijnen; je hebt tenslotte geen tussenpersoon als een bank meer nodig om transacties te faciliteren. Er zijn dus steeds meer organisaties in de wereld die zich op deze lucratieve markt begeven.

In de private sector zijn dat financiële instellingen zoals J.P. Morgan en Swissquote of een crypto munten exchange (lees: een beurs waar je cryptomunten kunt omruilen, bewaren, kopen en verkopen). In de technologiesector zijn Microsoft en IBM actief. Ook RWE, een energiebedrijf, maakt er ook gebruik van.


In het publieke domein is Venezuela een voorbeeld: Een langdurige economische crisis en opgelegde strafmaatregelen hebben de munteenheid van Venezuela volledig doen instorten en de Bolivar is vervangen door de Petro coin, de cryptomunt van Venezuela. Maar ook centrale banken van China, Zweden en Saudi-Arabië maken inmiddels gebruik van cryptomunten.

 

Hoe ziet de toekomst van cryptomunten eruit? 
De vele voordelen (privacy van transacties dankzij encryptie, snelheid, wegvallen van tussenkomst van banken en administratie) leiden tot acceptatie van cryptomunten als een betrouwbaar alternatief. Bovendien zijn er nog steeds meer dan 1.7 miljard mensen op de wereld die geen toegang hebben tot een bank, maar wel de beschikking hebben over een mobiele telefoon en veelal in landen wonen met een instabiele munteenheid; een cryptomunt is dan een prima alternatief.

Kortom, cryptomunten zijn met een opmars bezig en lijken de fase van experimenteren voorbij. Wanneer durft u het aan om met cryptomunten aan de slag te gaan?

French Paulitz

 

Quote

Economie nu.nl

22 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching