Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Economie & Maatschappij – Voor iedereen die dit leest, is het de meest normale zaak van de wereld dat we toegang hebben tot elektriciteit.

En wanneer we ‘s een keer te maken krijgen met stroomuitval (in Nederland is stroom 99,995% beschikbaar) zijn we behoorlijk van de leg. Toegang tot stroom is in grote delen van de wereld goed geregeld maar er zijn nog steeds ongeveer 1,2 miljard mensen die geen toegang hebben tot stroom. In landen als Noord-Korea heeft nog niet de helft van de bevolking toegang tot stroom en in de Sub Sahara regio leven ongeveer 600 miljoen mensen zonder toegang tot het elektriciteitsnet, vooral op het platteland.

Zelfs een ontwikkeld Afrikaans land als Nigeria heeft nog steeds slechts 54% van de bevolking aangesloten op het elektriciteitsnet en vaak is de betrouwbaarheid van deze voorzieningen slecht; de stroom valt soms wel 30x per maand uit waardoor ook het zakenleven grote hinder ondervindt en schade lijdt.


Hoelang gaat het duren om iedereen van toegang tot stroom te voorzien?
De traditionele energiebedrijven hebben over het algemeen gemiddeld 25 jaar nodig om in een land een deugdelijk netwerk aan te leggen. Het duurt dus nog wel even voordat de bewoners van bovengenoemde landen en regio’s stroom uit de muur gaan krijgen. Uitzondering is Vietnam waar men er hier in slaagde dit in ‘slechts’ 9 jaar te realiseren.


Zijn er alternatieven?
Er is een kleinschaliger alternatief dat minder tijdrovend is: zonnepanelen, waarvan de prijzen sinds 2009 met meer dan 80% zijn gedaald, maken het mogelijk om sneller en goedkoper stroomvoorzieningen aan te leggen. Daarmee ontsluit je niet alleen nieuwe regio’s maar kun je ook vervuilende dieselaggregaten vervangen zoals je die nog veel in Afrika tegenkomt.

In de sub Sahara regio schijnt de zon altijd dus de bevolkingen in deze regio zouden met deze oplossing enorm geholpen zijn. Er is al succesvol geëxperimenteerd en de aanleg van zonneparken is gepland. Het zal dan ook niet lang meer duren of ook deze laatste landen hebben toegang tot elektriciteit. Met de aanwezigheid van elektriciteit komt ook vaak de economische ontwikkeling op gang, worden wegen en steden gebouwd en neemt de welvaart verder toe.

Wellicht gaan er dan straks ook elektrische auto’s rijden...................en verdwijnt de kameel als het schip van de woestijn.

French Paulitz

Quote

Economie nu.nl

23 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching