Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Economie & Wetenschap – Goud wordt al sinds mensenheugenis beschouwd als een bijzonder en zeer waardevol (edel) metaal.

Dat gaat terug tot de oude Egyptenaren die in de 26e eeuw voor Christus goud gebruikten als betaalmiddel en vele eeuwen daarna werd goud gebruikt als een regulier betaalmiddel. Goud is een relatief zacht materiaal en werd later gelegeerd met andere materialen om er bijvoorbeeld sieraden van te maken. De zuiverheid ervan wordt in Nederland aangeduid in karaat waarbij 24 karaat de meest zuivere vorm is. Vervolgens komt 22 karaat (91,7% goud) en zo daalt de zuiverheid verder van 18 karaat (75% goud) naar 14 karaat (58,3% goud).


Waar komt al dat goud heden ten dage vandaan? 
Bijna overal in de aardkorst kun je, in zeer lage concentraties, goud vinden maar voor commerciële winning van goud is dit volstrekt onrendabel. Beter is het wanneer je een goudklompje vindt of nog beter, een grote goudklomp. Twee bekende exemplaren zijn de ‘Welcome Stranger Nugget’ en de ‘Serra Pelada Nugget’, gevonden in respectievelijk Australië (1869) en Brazilië (1983) met een gewicht van 71 en 61 kilo.

Veel goud komt al sinds 1880 uit Zuid-Afrika, andere goudmijnen bevinden zich in de VS, Australië, China en Indonesië. De jaarlijkse productie uit deze open mijnen ligt sinds 2010 tussen de 2.750 en 3.200 ton, goed voor ongeveer 2/3 van het totale aanbod (recycling van oud goud levert 1/3 op). Vooral in de 19e eeuw werden in de VS en Australië veel rijke goudbronnen ontdekt wat leidde tot bekende ‘goldrushes’; Californië heeft haar bijnaam ‘The Golden State’ te danken aan de goldrush van 1849 maar inmiddels wordt in buurstaat Nevada veel meer goud uit de grond gehaald.

Overigens wordt het gewicht van goud niet in grammen maar in Ounces aangegeven, om precies te zijn, Troy Ounces. Meningen hierover verschillen maar historici claimen dat deze naam afkomstig is uit Frankrijk, waar men een internationale standaard wilde vastleggen voor de handel in goud. Een Troy Ounce goud staat gelijk aan 31,1034768 gram. In onderstaande grafiek staan de grootste goud producerende landen.

 

 

Hoeveel goud komt er uit Nevada?

Wat niet veel mensen weten is dat Nevada sinds 1835, meer dan 170 miljoen Ounces goud heeft geproduceerd en daarmee is het de grootste goudproducent ter wereld. Een joint venture van twee grote ondernemingen is verantwoordelijk voor de exploitatie van meer dan 13 open mijnen waar al dit goud wordt gewonnen. Om deze stroom goud op gang te houden zijn nieuwe ontdekkingen nodig maar mijnbouw ingenieurs zijn ervan overtuigd dat Nevada nog veel meer rijkdom in de grond herbergt. De interesse van investeerders en de overheid is groot en dat helpt bij de verdere exploitatie van zowel goud- als zilver mijnen.

Wie weet is Nevada straks de nieuwe ‘Golden State’? Ik denk niet dat ze daar in Californië een probleem mee hebben; met Silicon Valley als economische motor van duizenden ‘high tech’- bedrijven ziet ook hun toekomst er rooskleurig uit.

French Paulitz

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

23 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue