NLMagazine Economie & Duurzaamheid – Als je iets terugkrijgt van de belasting, dan ben je, zeker in coronatijd, weer even extra vrolijk. De belasting néémt tenslotte vrijwel altijd en dus is een teruggave een mooie meevaller; daar kun je weer even iets leuks mee doen of opzij zetten voor als je het echt nodig hebt. Twee derde van de 19.000 enquêterespondenten van het ING Economisch Bureau meldt, dat als zij geld zouden terugkrijgen, zij dit opzij zetten en niet direct terugpompen in de economie.
Uitgeven of juist ‘in de spaarpot’
Als men geld terugkrijgt van de belasting, meldt bijna tweederde van de ondervraagden dat men van plan is om met dit bedrag te ‘sparen’. Sparen is nog steeds populair, hoewel je dat met de lage rente, die over korte tijd nota bene wel eens negatief kan worden, eigenlijk niet zou verwachten. Eén op de zes mensen geeft het geld direct uit en pompt het dus direct terug in de economie, maar ook eén op de zes probeert met een teruggave juist schulden af te lossen.
Het vertrouwen in de economie is voor de meeste consumenten behoorlijk gedaald en is absoluut geen garantie dat men het geld van een belastingteruggave makkelijk uitgeeft. Een goede appel voor de dorst wordt steeds belangrijker, zeker in economisch onzekere tijden.
Uitgeven of juist aflossen
Als de fiscus zo aardig is geweest je een teruggave te doen maar de economische tijden zijn niet zo zoals Den Haag ons vóór de coronacrisis voorspiegelde, dan denk je ook twee keer na voordat je iets uitgeeft. Als je schulden hebt, dan kun je die misschien snel afbetalen. De meeste mensen hebben ook een hypotheekschuld. Oké, de hypotheekrente is relatief laag, maar betalen moet je tóch aan het eind van de rit. Echter, hoe minder je aan je hypotheek hoeft te betalen, hoe prettiger dat natuurlijk is. Een leuk vooruitzicht. En dus zou een groot deel van de ondervraagden de belastingteruggave gebruiken voor het deels aflossen van de hypotheek, voor zover dat contractueel uiteraard mogelijk is. De standaard spaarrente is helemáál niet om over naar huis te schrijven, zeker als deze in de nabije toekomst wel eens negatief kan zijn. Gebruik in dat geval je extra geld maar voor het aflossen van je hypotheekschuld. Dat voelt in ieder geval beter dan sparen met 0,00% rente en zeker met een negatieve rente.
Jos de Jon
Bron: ING Economisch Bureau