22
Sun, Dec

Economie & Duurzaamheid
Typography

Verslag van boswachter Jeroen Pater

NL Magazine Economie & Duurzaamheid - Van januari tot 15 maart 2020 heeft Staatsbosbeheer samen met aannemingsbedrijf Krinkels zo’n 35.000 jonge bomen en struiken geplant in onze gebieden De Weelen, Groote Vliet en het Robbenoordbos. Ik mocht dit project begeleiden, wat een prachtige klus was, wat zeg nou eerlijk, wat is er mooier dan een nieuw bos planten! Er is geplant op plekken waar zieke essen zijn omgezaagd die aangetast waren door essentaksterfte en deels al dood gingen en omvielen. Nu komen er meerdere boom- en struiksoorten voor terug die bijdragen aan een aantrekkelijk en klimaatbestendigs bos.

Kleiblubber en storm
Het was soms flink afzien tijdens het planten met alle regen waar haast geen eind aan leek te komen. En daar sta je dan tot je enkels in de kleiblubber je best te doen om de bomen en struiken zo goed mogelijk te planten. Dat is goed gelukt, maar toen kregen we een paar stormen die voorbij raasden, zoals Ciara op 9 februari, veel bomen hebben het toen voor de kiezen gekregen.

In de natte klei hadden de boompjes nog niet voldoende stevigheid. Met name die boompjes waar ook nog wat blad aan zat wat er nog niet was afgevallen, vingen veel wind. Ze waaiden scheef en door het heen en weer bewegen wrikten ze zichzelf los. Om deze los en scheef gewaaide bomen toch een goed start te geven moeten ze weer rechtgezet worden. Dat is veel werk en gelukkig kreeg ik veel bijval van collega’s die kwamen helpen. Maar het is ook belangrijk en dankbaar werk. Je weet dat als je de boom weer recht hebt gezet en goed vast, dat het een prachtige en gezonde boom gaat worden.

Je ziet op de foto wat zo’n storm met een jong boompje doet die zijn start in de natte klei heeft gekregen. Helemaal losgewaaid! Dan geeft het een goed gevoel dat de boom weer mooi recht en vast staat. Door de harde wind komt het boompje los te staan. Een losgewaaide jonge eik! Samen met collega’s zetten we alle losgewaaide boompjes weer vast in de klei.

Hermelijn op theevisite
Het valt af en toe niet mee in de klei te planten die door het mooie weer uitdroogt en steeds harder wordt. Best wel afzien af en toe. Dan ben je blij dat het lunchpauze is en in de zon even lekker wat kan eten en een kopje thee erbij. We zochten een mooi plekje op bij onze werkschuur in Andijk. Plotseling zegt mijn collega: “kijk daar eens een hermelijn!” Ik zie wel iets bewegen tussen het gras, maar het is snel weer weg. Maar dan,  tussen de houtblokken, zit meneer of mevrouw hermelijn rustig naar ons te kijken. Op maar liefst een paar meter afstand! Zo heb ik alle tijd om een foto te maken en geniet van deze hermelijn op theevisite. Zo wordt de prachtige zonnige dag nog mooier dan hij al is, en geeft het ons extra energie om verder te gaan met ons mooie werk in de natuur!


Boswachter Jeroen Pater in Noord-Holland

Quote

Economie nu.nl

22 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching