Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Eoconomie & Duurzaamheid - “Kies in plaats daarvan voor een duurzaam herstel van de samenleving. Economische steun moet ten goede komen aan mens èn milieu.” Dat zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie.

Pols: “De internationale klimaattop uitstellen die in november gepland stond in het Schotse Glasgow, is gezien de pandemie nodig om levens te redden. Maar klimaatbeleid uitstellen zoals sommigen nu opperen, is een slecht idee. Want dat komt neer op een verslechtering van ons welzijn.”

Nationaal en internationaal gaan stemmen op om de aanpak van de klimaatcrisis uit te stellen. De Tsjechische regering heeft al gesuggereerd de Green Deal van de EU te willen opschorten. Polen wil het emissiehandelssysteem ETS buiten werking zetten. De Nederlandse ministerraad besloot afgelopen vrijdag de plannen om de CO2-uitstoot te verminderen, voorlopig uit te stellen vanwege de coronacrisis. Ook de invoerdatum van de vliegtaks is onzeker geworden door de coronastress.

Pols: “Maatregelen om klimaatveranderingen tegen te gaan, mogen niet op de lange baan worden geschoven. De ene crisis verdringt de andere niet. Wiebes zegt toe de luchtvaartsector te steunen, terwijl deze miljarden kilo's CO2 uitstoot. Tegelijkertijd stelt de regering klimaatbeleid uit. Pols vindt dat wrang en onrechtvaardig. Laten we het economisch steunpakket duurzaam inrichten.”

Ook nu de coronacrisis het nieuws domineert is Nederland bezorgd over het klimaat, blijkt uit onderzoek van researchbureau I & O. Die zorgen zijn zelfs toegenomen. Het aantal mensen dat zich veel of enige zorgen maakt, steeg van 65% tot 71%. Ook het aantal mensen dat zich véél zorgen maakt, is iets toegenomen. 6 op de 10 Nederlanders zijn naar eigen zeggen door de coronacrisis aan het denken gezet. Ze denken na over de samenleving en de economie, en hoe we die anders kunnen inrichten. Verreweg de meeste Nederlanders (77%) vinden dat het kabinet in ieder geval niet minder moet doen aan klimaatverandering, 41% vindt dat het kabinet meer moet doen.

Pols vindt het bemoedigend om te zien dat zoveel mensen het klimaat niet zijn vergeten. “Economische steun moet bestaan uit investeringen die bijdragen aan duurzaam welzijn voor zowel de huidige als toekomstige generaties. Teken daarom de petitie van Milieudefensie voor duurzaam herstel.”

Foto door Singkham via Pexels

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

23 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue