Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Maatschappij Duurzaamheid – Stel u wordt ‘s morgens wakker, loopt naar de badkamer, draait de kraan open om een douche te nemen en er komt niks uit de kraan. Of na uw bezoek aan het toilet wordt de stortbak niet meer gevuld en een kopje koffie of thee zit er niet in omdat er geen water uit de kraan komt.

In Nederland een bijna een ondenkbaar scenario net als in veel andere Westerse landen maar nog steeds hebben meer dan 2 miljard mensen op onze wereld geen toegang tot (schoon) drinkwater en meer dan 4 miljard mensen hebben geen toegang tot sanitaire voorzieningen (toilet, douche).

Vooral in regio’s in Afrika en Azië lopen mensen dagelijks vele kilometers om water te halen en staan uren in de rij bij een waterpomp, soms meerdere keren per dag. En in veel gevallen is dat water niet gezuiverd of afkomstig van een rivier of stilstaand water met alle gezondheidsrisico’s van dien. Om deze risico’s inzichtelijk te maken hanteert De Wereld Gezondheid Organisatie (W.H.O.) een indeling in 5 classificaties die we in onderstaande tabel hebben weergegeven.

Classificatie

Omschrijving

Veilig en schoon

Water uit een beschermde bron, gezuiverd en geleverd via leidingen aan huis

Basis

Water uit een beschermde bron, gezuiverd, binnen 30 minuten aan huis

Beperkt

Water uit een beschermde bron, gezuiverd, >30 minuten, wachttijd

Risico

Drinkwater uit een onbeschermde bron of put

Niet veilig

Drinkwater van rivier, beek, meer of ander oppervlaktewater

 

Water en sanitaire voorzieningen– De impact op onze gezondheid?
Schattingen lopen uiteen maar men vermoedt dat de introductie in 1875 van het watercloset (onze WC), opgeteld tot op de dag van vandaag, heeft geleid tot 1 miljard minder sterfgevallen. Helaas is het nog steeds zo dat in landen als Eritrea, Zuid-Soedan en Niger meer dan de helft van de bevolking geen toegang heeft tot eenvoudige sanitaire voorzieningen zoals een toilet terwijl de slechte kwaliteit van drinkwater jaarlijks ook nog steeds leidt tot de dood van meer dan 1 miljoen mensen.

Gelukkig wordt er geïnvesteerd in betere voorzieningen en is tussen 2001 en 2015 het aantal mensen met directe toegang tot schoon drinkwater wereldwijd met bijna 10% toegenomen. Iedere geïnvesteerde Euro in betere sanitaire voorzieningen en toegang tot schoon drinkwater levert een besparing op van € 4 op gezondheidzorg, een veel hogere bijdrage van de werkende bevolking aan de economie en een sterk dalend aantal sterfgevallen.


En hoe ziet dat eruit in ons land?
We beschikken in Nederland over uitstekende sanitaire voorzieningen en ons drinkwater is van hoge kwaliteit. Onze grote uitdaging is juist onze strijd tegenhet water omdat we voor een deel ‘onder water’ staan. We zijn erin geslaagd ons land te verdedigen tegen het water met behulp van dijken, de inpoldering van grote stukken land, het afsluiten van de Zuiderzee en de bouw van de Delta werken.

Dat werk is nooit af, net zomin als het werk dat we nog in veel landen moeten doen om mensen van sanitaire voorzieningen en schoon drinkwater te voorzien.


French Paulitz

Quote

Economie nu.nl

23 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching