22
Fri, Nov

Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Maatschappij – In september vorig jaar beschreven we in een artikel (https://www.nlmagazine.nl/maatschappij/opleiding-wetenschap-techniek/889-wat-betekent-de-uitrol-van-het-nieuwe-mobiele-netwerk-5g-voor-u) de voordelen van het nieuwe mobiele 5G netwerk voor gebruikers zoals u en ik.

Maar 5G heeft niet alleen impact op gebruikers als u en ik; de meeste impact van 5G gaan we terugzien in allerlei toepassingen in onze steden en de industrie. En hoewel het nog wel een paar jaar duurt voordat 5G volledig is uitgerold, zal 5G drastische veranderingen teweegbrengen in onder andere productieprocessen, de wijze waarop onze ‘slimme’ steden functioneren en in de medische wereld.


Een overzicht – Waar staat wat te gebeuren?
De verwachtingen zijn dat over 15 jaar de totale waarde van alle aan 5G gerelateerde producten en diensten die wereldwijd verkocht worden, meer dan 13.000 miljard Dollar (!!) bedraagt. Om dit enorme bedrag overzichtelijk te houden, hebben we de 5 belangrijkste sectoren die hiervan profiteren in onderstaande tabel weergegeven (bron: Raconteur en InformaTech).

Positie

Sector

Waarde (Miljarden Dollars x 1.000)

1

Productie

     4,687

2

Informatie & Communicatie

     1,569

3

Distributie & Retail

     1,198

4

Publieke Diensten

        985

5

Bouw

        731


Wat betekent dit voor productiebedrijven - Een paar voorbeelden
In ieder productiebedrijf wordt zo efficiënt mogelijk gewerkt en is alles afgestemd op het voorkomen van uitval van productiecapaciteit. Wanneer je beschikt over ultrasnelle mobiele verbindingen (5G dus) heb je geen bekabeling meer nodig, kun je geautomatiseerde processen versnellen en meer data verzamelen. Daardoor kun je deze data met algoritmes en ‘machine learning’ combineren en dat maakt het mogelijk voorspellingen te doen over mogelijke uitval van productiecapaciteit.

Daarnaast kun je dankzij 5G voor onderhoud of reparaties gebruik maken van een Augmented Reality bril (bijv. Google Glass) waarmee je alle benodigde informatie krijgt aangereikt zodat de ingreep snel en goed verloopt.

Overigens is dat meteen een mooie brug naar de voordelen van 5G voor de medische wereld; wat te denken van een arts die dankzij zo’n slimme bril direct inzage heeft in je patiëntendossier, geprojecteerd door de bril en zijn diagnose dankzij spraakherkenning direct kan vastleggen. Of een chirurg die vanuit Amsterdam kan meekijken (en eventueel ingrijpen) bij een kritische operatie bij een patiënt in een operatiekamer in Groningen?


De wereldwijde uitrol van 5G – Welke landen gaan voorop?
Hoewel het duidelijk is dat de Verenigde Staten en China voorop lopen, zijn ook andere grote landen bezig met de uitrol van 5G. In onderstaande tabel hebben we de grootste investeerders op een rijtje gezet. Niet geheel toevallig zijn dit ook de landen die behoren tot de meest innoverende landen ter wereld (zie artikel van 3 maart jl.).

Land

Percentage R&D en investeringen t.o.v. totaal

Totale waarde opbrengsten 5G

(Miljarden Dollar)

Werkgelegenheid dankzij 5G (in miljoenen)

VS

26,7%

     780

   2,8

China

26,5%

 1,130

 10,9

Japan

12,4%

    406

   2,3

Duitsland

  3,9%

    171

   0,7

Frankrijk

  3,9%

    124

   1,5

VK

  3,8%

    114

   0,5

Zuid-Korea

  2,9%

    128

   0,7


In bovenstaande tabel staat China nog op een 2e plaats maar zij lopen snel in op de VS. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor de Chinese Tech-gigant Huawei, momenteel de grootste producent van 5G apparatuur waarvoor de VS geen directe concurrent hebben.

Toch lopen de VS nog voorop met nieuwe innovatieve oplossingen die gebruik maken van 5G. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s en ook in de robotisering van productiesystemen zijn de VS koplopers. En Sillicon Valley is nog steeds de regio waar de meeste patenten en innovaties vandaan komen en dat zal nog wel enige tijd zo blijven.

Het antwoord van China komt uit Shenzhen, ooit een kleine vissersplaats, nu de thuishaven voor Tech-giganten als Huawei en ZTE Corporation. Toch heeft China nog wel wat uitdagingen in hun ambitie om de wereld te voorzien van 5G apparatuur. Huawei wordt door de VS en andere landen gewantrouwd vanwege een complexe samenstelling van eigenaren, de afhankelijkheid van staatssteun en diverse claims met betrekking tot afluisterpraktijken.

Deze tegenslag zal China er niet van weerhouden verder te gaan met de uitrol van 5G in eigen land en gelijktijdig de wereld te overtuigen van hun technologische superioriteit op dit gebied.

Ondanks alle mooie voorspellingen gaat 5G pas vanaf 2022 op grotere schaal beschikbaar komen en dient vooral als drager voor nieuwe toepassingen en daar gaat het tenslotte om.

French Paulitz

Quote

Economie nu.nl

22 november 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching