NLMagazine Economie & Duurzaamheid – Wanneer u aan het einde van deze alinea bent, zijn er wereldwijd weer enkele tienduizenden plastic flesjes over de toonbank gegaan. Al deze plastic verpakkingen zijn handig en goedkoop en geschikt voor van alles en nog wat, variërend van water en schoonmaakmiddelen tot medicatie en sportdrankjes.
De consequentie hiervan is een enorme hoeveelheid rommel die we met z’n allen weggooien; wereldwijd ieder uur ongeveer 55 miljoen flesjes. Dat zijn per dag zo’n 1,3 miljard flesjes en per maand levert dat een berg plastic afval op die groter en hoger is dan De Eifeltoren in Parijs.
Het blijft niet bij plastic flesjes alleen – wat gebruiken we nog meer?
Naast plastic flesjes zijn er nog veel meer soorten plastic producten; tasjes, verpakkingen, bekers, rietjes, dekseltjes voor onze koffiebekers, bestek, je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een plastic versie van een product bedacht. En natuurlijk duizenden producten waarin plastic is verwerkt; auto’s, boten, kantoormeubilair, computers en accessoires voor de mode-industrie. De behoefte aan plastic was nog nooit zo groot en de plasticindustrie floreert.
Schamele historische recycling
Helaas zijn we (nog) niet in staat om zelfs maar een klein gedeelte van deze plastic afvalberg op te ruimen. Onderzoek toont aan dat slechts een schamele 6% van al het plastic dat we sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw hebben geproduceerd, is gerecycled; de rest is verbrand, blijft achter als afval op stortplaatsen of verdwijnt, via onze rivieren, in de oceanen.
Wat gaan we eraan doen - Ocean Cleanup en verder?
Gelukkig lijkt het tij te keren; iedereen kent het initiatief van Boyan Slat, een Nederlandse milieuactivist, die met hulp van investeerders en duizenden sponsoren is begonnen met het opruimen van de enorme hoeveelheid plastic afval in de Pacific Ocean tussen Californië en Hawaii. Hoewel de eerste expeditie met technische tegenslagen te maken had heeft hij inmiddels succes met een verbeterde versie van zijn systeem.
Gebruik plastic terugdringen
Eindelijk ondernemen regeringen ook actie om het gebruik van plastic terug te dringen. Canada en Europa nemen hierin het voortouw en in 60 andere landen worden vergelijkbare regels ingevoerd. Ook het bedrijfsleven neemt stappen. Unilever is een mooi voorbeeld; zij zijn begonnen met de voorbereidingen om vanaf 2025 alle plastic verpakkingen te hergebruiken, recyclen of te verwerken tot compost. Het gaat dus nog wel een paar jaar duren maar de eerste stapjes zijn gezet.
Verbeter de wereld, begin bij jezelf...................
En wat kunnen u en ik doen? Gebruik een herbruikbare fles en stop met het kopen van frisdrank in plastic flesjes. Doe boodschappen met een herbruikbare tas en gooi afval, vooral plastic afval, altijd in een vuilnisbak. Klinkt misschien wat kinderachtig, maar het begint altijd met een klein gebaar:Verbeter de wereld, begin bij jezelf...................
French Paulitz