Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Economie - Als een van de eersten zag Jeff Bezos al in 1995 de ongekende mogelijkheden van het internet. Anno 2020 is Amazon uitgegroeid tot een multinational van ongekende omvang; in de VS alleen is Amazon verantwoordelijk voor meer dan 50% van alle online omzet en de totale omzet in 2019 bedroeg meer dan $ 280 miljard.

Hoewel Amazon de Nederlandse markt nu nog bedient vanuit Duitsland, verwacht men dat ook Nederlandse consumenten dit jaar nog gebruik kunnen gaan maken van een Nederlandse Amazon website.

Wie is de grote man achter al deze successen?
De meesten van u kennen Jeff Bezos vooral als een van de rijkste mensen ter wereld. In 2019 was hij, met een geschat vermogen van $ 112 miljard, zelfs rijker dan Bill Gates. In 2019 werd hij ook bekend vanwege de ophanden zijnde scheiding van zijn vrouw, waardoor hij een behoorlijk deel van zijn aandelen Amazon kwijtraakte; overigens geen reden om medelijden met hem te krijgen, want behalve Amazon heeft Jeff Bezos nog andere belangen.

Zo heeft Amazon de afgelopen jaren veel overnames gedaan in Retail waaronder Zappos (schoenen retailer) in 2009 en WholeFoods (supermarkten in de VS) in 2017. Naast deze Retail overnames nam Amazon in de VS Ring over (deurbel- en gezichtsherkenning technologie) in 2018 en Kiva Systems (robots voor magazijnen) in 2012.

En Jeff Bezos investeerde met Bezos Expeditions in Rethink Robotics, D-Wave (quantum cloud computing) en in Grail, een producent van test apparatuur voor het vroegtijdig detecteren van kankercellen in bloed. Last but not least: hij heeft persoonlijke belangen in onder anderen AirBnB en Uber, was een van de eerste investeerders in Google en is sinds 2013 eigenaar van The Washington Post. Kortom, een breed en divers portfolio van bedrijven waar hij potentieel in ziet, vaak met de ambitie om d.m.v. technologische innovaties het verschil te maken.

Een van de meest succesvolle onderdelen van Amazon is Amazon Web Services (www.aws.amazon.com), sinds 2002 actief als zelfstandige IT-dienstverlener, marktleider met het aanbieden van Cloud services en in 2019 goed voor een wereldwijde omzet van meer dan $ 35 miljard.

De filantroop en dromer Bezos
De ouders van Jeff Bezos bestieren de familie stichting die is gefinancierd met Amazon aandelen. Zij richten zich vooral op onderwijs en diverse andere goede doelen. Daarnaast richtte Bezos in 2000 www.blueorigin.comop, een ruimtevaartorganisatie die nieuwe technologie ontwikkelt om ruimtereizen mogelijk te maken voor toekomstige generaties.

Als hij daarmee net zo succesvol wordt als met Amazon, dan ben ik ervan overtuigd dat de komende generatie ruimtevaarders met Blue Origin raketten de ruimte gaat verkennen.

De vraag is alleen: wanneer?

French Paulitz

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

23 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue