Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

 

NL Cultuur - Op 28 juni 19.00 presenteren EYE en Guido Frankfurther de première van de film Fietsen naar de maan (1963). Na meer dan vijftig jaar is de film weer te zien in een gloednieuwe restauratie – met sfeerrijke beelden van het Amsterdam van begin jaren zestig. Een schitterend tijdsdocument over Amsterdam aan de vooravond van Provo met unieke beelden van onder andere het Waterlooplein. Fietsen naar de maan, op 28 juni 19.00 in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam,www.eyefilm.nl/fietsennaardemaan

‘Een zachtaardige komedie over drie broers, die elk één eigenschap hebben meegekregen van hun overleden vader en elkaar op wonderlijke wijze steeds tegenkomen,’ zo omschreef Henk van Gelder de film van Jef van der Heyden in het naslagwerk Hollands Hollywood. De broers – een politieman, een oudijzerhandelaar en een kunstschilder – worden gespeeld door Bernhard Droog, Johan Walhain en Ton Lensink; Jeroen Krabbé is te zien in  zijn eerste filmrol, als leerling-decorateur.

Fietsen naar de maan, grotendeels op locatie gedraaid, ademt de sfeer van het volkse Amsterdam uit de vroege jaren zestig, maar de makers lieten zich ook inspireren door de frisse filmstijl van de nouvelle vague. De ironisch getinte vertelling verdween vrij snel uit de bioscopen, maar geldt tegenwoordig als schitterend tijdsdocument van Amsterdam aan de vooravond van Provo, met unieke beelden van bijvoorbeeld het oude Waterlooplein.

Bijzondere gasten

Bij de première zijn Guido Frankfurther, Maartje van der Heyden, de oudste dochter van regisseur Jef van der Heyden, en Michiel Kerbosch aanwezig. Kerbosch debuteerde in de film (toen 16 jaar oud) als ‘Joost’, het zoontje van de kunstschilder. Guido Frankfurther is mede-initiatiefnemer van de avond en zoon van producent P. Hans Frankfurther.

Restauratie

Voor de restauratie maakte EYE gebruik van het oorspronkelijk beeld- en geluidsnegatief, dat vorig jaar werd teruggevonden in het Stadsarchief Amsterdam. De film werd na de première ingekort en bestond alleen nog maar in deze ingekorte versie. Na de restauratie is de film weer in de oorspronkelijke bioscoopversie te zien.


P. Hans Frankfurther (1932-1996) was filmproducent van Pan Film BV, maar nog meer bekend om zijn niet aflatende stroom ideeën en plannen en zijn betrokkenheid bij vele organisaties. Hij was ondermeer de grondlegger van Het stripschap, De Amsterdamse Concertzender, het Cinestudfestival en de Carmiggeltkring en actief bij D66, de Federatieraad van Kunstenaarsverenigingen, het Fonds voor de Nederlandse Film, de Nederlandse Vereniging van Filmmuziekliefhebbers Cinemusica en de Programmaraad TV van de NOS.

Jef van der Heyden (1926 - 2011), Nederlands filmregisseur en schrijver. Hij werkte onder andere mee aan De zaak M.P.(Bert Haanstra, 1960) en maakte in 1967 Ongewijde aarde, een film die door de Filmkeuring werd verboden vanwege het zonder toestemming in beeld brengen van een (echte) begrafenis.

Dvd Fietsen naar de maan
EYE en Pan Film - de oorspronkelijk productiemaatschappij van Fietsen naar de maan - brengen de film vanaf 28 juni uit op dvd in een beperkte oplage. Het eerste exemplaar wordt op de premièreavond uitgereikt aan de aanwezige leden van cast en crew.

Fietsen naar de maan

Jef van der Heyden (NL 1963), Nederlands gesproken, 100’

Fietsen naar de maan is ook te zien in EYE op 4 juli 13:30 (met inleiding van Rommy Albers).

 

Quote

Uitgaan nu.nl

28 maart 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching