NLMagazine/Amsterdam, Pers, drukkerij, uitgeverij, media - Het beeldmerk van de ridder te paard met het zwart-rode motto Cloeck en Moedigh sierde her en der in Amsterdam niet alleen het straatbeeld, maar figureerde ook in het bioscoopwezen. De initialen kwamen overeen met die van het Drukkers- en uitgeversbedrijf Calff & Meischke (C en M, C&M).
We zien het beeldmerk hier op de door Drukkerij 'Cloeck en Moedigh' in gebruik zijnde panden aan de Lijnbaansgracht 211 en de Tweede Passeerdersdwarsstraat 1. Foto boven en onder
Leo Calff was in 1913 oprichter van drukkerij en zetterij Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij Leo Calff & Co op de Plantage Kerklaan 10 in Amsterdam. Hij verhuisde in 1918 met zijn nieuwe compagnon J.C.A. (Johan, Chris) Meischke de drukkerij naar Plantage Kerklaan 2 en in 1922 naar Marnixstraat 413 met vanaf 1929 kantoor op 419.
Anti-Joodse maatregelen
Op initiatief van Calff werd in 1936 de Vereniging van bioscoopreclame-exploitanten opgericht met J. Meischke als voorzitter. Op 10 oktober 1940 trad Leo Calff uit de firma, die vanwege het verbod op joodse firmanamen door de Duitse bezetter de naam veranderde in Drukkers-, uitgevers- en reclamebedrijf Cloeck en Moedigh.
Ook in 1940 kwam er een vestiging aan de Lijnbaansgracht 211-218 hoek Passeerdersstraat in het souterrain van een nieuwgebouwd huizenblok met in 1948 een aanbouw en nieuwe inrichting van de ruimtes in "The New Look". Na het overlijden van directeur Johan Meischke in 1961 volgde zijn zoon Wim hem in 1969 op als algemeen directeur. In 1951 werd het interieur van het pand aan de Lijnbaansgracht vernieuwd, maar op 19 augustus 1972 verwoestte een door inbrekers met archiefstukken aangestoken brand het interieur, dat daarna opnieuw vernieuwd werd. Ook in 1972 splitste zich de Cloeck & Moedigh Bioscoopreclame BV af, later onder de naam Calff & Meischke.
Foto van medewerker G.F. Vente op kantoor met aan de lamp bevestigd het logo van Cloeck en Moedigh.
Het archief bevat voor een deel stukken betreffende de promotie van eigen drukwerk- en bioscoopreclame-mogelijkheden, zoals een letterproef-boek, voorbeeldboeken van dia's en jubileumuitgaven. Een ander deel betreft de orderportefeuille aan voor derden verzorgde publicaties, waaronder gebundelde jaargangen van verenigingsbladen.
Een gedeelte van de foto's in het archief, waaronder interieurfoto's na de verbouwing in 1972, zijn van de hand van directeur Wim Meischke, vroeger vakfotograaf en leerling van fotojournalist en kunst- en reclamefotograaf Paul Huf. Daarnaast bevat het archief veel stukken uit het familiearchief Meischke. Het archief van Cloeck en Moedigh is in 2007 naar het Stadsarchief Amsterdam overgebracht en de omvang van het archief bedraagt na inventarisatie en overpakking 3.5 m.
Gemeente Amsterdam.
Het archief van Cloeck en Moedigh is te vinden onder toegangsnummer 30298