Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Buren, Lokale energie - In De Prinsenhof in Buren kwamen onlangs tijdens een feestelijke bijeenkomst ongeveer 200 geïnteresseerden bijeen en werd men geïnformeerd over een nieuw, lokaal energiecontract dat is ontwikkeld door Energiegemeenschap Rivierenland.

Het doel van dit contract is om betaalbare en duurzame energie voor de regio te realiseren tegen een democratisch vastgestelde prijs en niet meer afhankelijk te zijn van de grillige markt en grote en grote energiemaatschappijen die, ieder voor zich verschillende tarieven hanteren. Bij dit energiecontract is daarvan dus geen sprake.

De leden van de energiegemeenschap bepalen gezamenlijk de prijs per kilowattuur (kWh). Die is vaak lager dan de marktprijs, omdat de energie lokaal wordt opgewekt en gedeeld. Bij een tekort of overschot aan energie wordt deze via een coöperatieve energiedienstverlener gekocht van of verkocht aan andere energiegemeenschappen.

Jur Marringa, wethouder in de gemeente Tiel: “Energiegemeenschappen geven inwoners de mogelijkheid om zelf de regie te nemen over hun energievoorziening, samen te werken aan een duurzamere toekomst en de voordelen te delen op zowel individueel als collectief niveau. Kortom, aan de slag met elkaar in Rivierenland!”

Gerlach Velthoven, directeur van Betuwewind en Energie Samen Rivierenland: “We zien dat steeds meer inwoners en bedrijven in Rivierenland worden geraakt door stijgende prijzen en de dalende beschikbaarheid van energie. Daarom willen we nu meer regie en een eerlijke prijs betalen voor de energie die in onze eigen achtertuin wordt opgewekt. Onze achterban groeit snel en met het nieuwe energiecontract kunnen wij hen hierin voorzien.”

Siward Zomer, Voorzitter bij Energie Samen: “De toenemende individualisering en het grillige klimaat wereldwijd, maar ook lokaal, maken dat steeds meer burgers elkaar opzoeken in dit soort gemeenschappen voor verbinding en stabiliteit én voor het delen van energie. Naast het maken van democratische prijsafspraken, stimuleren energiegemeenschappen ook de productie en het gebruik van duurzame energiebronnen. Door lokaal energie meer en vaker gelijktijdig te delen, wordt het elektriciteitsnet ook minder belast.”

Belangrijkste punten:

  • Lokaal energiecontract: Maandelijks flexibel tarief, met kortingen op basis van efficiënt lokaal gebruik en opwekking. Startkorting: 2,4 cent per kWh.;

  • Voordelen: Lagere kosten, duurzaamheid, en stabiliteit binnen de gemeenschap;

  • Samenwerking: Zeven lokale energiecoöperaties werken samen binnen Energiegemeenschap Rivierenland, onderdeel van Energie Samen;

  • Toekomstvisie: Gemeenschap en wethouders benadrukten het belang van gezamenlijke stappen richting energieonafhankelijkheid en een duurzame toekomst.

Meer informatie: Website Energiegemeenschap Rivierenland.

Quote

Uitgaan nu.nl

21 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching